Marchewka z groszkiem z zasmażką i zaskakującym dodatkiem. Przepis Ewy Wachowicz ulepszy twój obiad

Marchewka z groszkiem to miłe wspomnienie z przedszkolnej lub szkolnej stołówki. To świetny dodatek do obiadu zamiast surówki, a przygotowanie marchewki z groszkiem jest szybkie i łatwe. Ewa Wachowicz zdradza swój sposób, by nieco podkręcić smak - chodzi o jeden składnik, którego wcześniej nie używałeś w przygotowaniu tego obiadowego specjału.

Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Marchewka z groszkiem to jeden z ulubionych dodatków obiadowych wielu z nas. Świetnie pasuje do kurczaka, kotletów czy sztuki mięsa. Przygotowanie jest banalne, ale istnieje jeden prosty sposób, by podrasować smak marchewki z groszkiem. Ewa Wachowicz poleca dodać odrobinę soku z cytryny - ten dodatek podkręci smak i zabije mdłość.

Marchewka z groszkiem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Marchewka z groszkiem - sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i oprósz mąką. Dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wsyp marchewkę. Podlej odrobiną wody i dodaj sól. Następnie wsyp groszek.
  3. Kiedy marchewka i groszek zmiękną, dodaj sól do smaku. Następnie wlej sok z cytryny i jeszcze chwilkę podsmażaj. 

Niby nic, a smak perfekcyjny. Do tego pieczone mięsko i purée z ziemniaków. Czy istnieje lepszy obiad?

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.