Ciasto Hrabina - przepis na dwukolorową, kremową przyjemność. W sam raz dla miłośników kawy

Ciasto Hrabina to dwukolorowe ciasto, które idealnie nadaje się do kawy czy herbaty. Jest naprawdę pyszne i całkiem łatwo je zrobić. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli szukacie ciasta, które będzie smakowało wszystkim, to warto spróbować naszego przepisu na ciasto Hrabina. To dwukolorowy, kawowy deser, idealny zarówno na spotkanie z koleżankami przy kawie, jak i na większe uroczystości. Koniecznie wypróbujcie.

Zobacz wideo Kawa nie tylko w filiżance! Wykorzystasz ją też w doskonałych przepisach

Ciasto Hrabina - jakie składniki są potrzebne?

Do upieczenia tego kawowego ciasta z kremem potrzebujesz poniższych składników:

Ciasto ciemne:

  • jajko - 2 sztuki,
  • żółtko - 6 sztuk,
  • cukier - 6 łyżek,
  • mąka pszenna - 4 łyżki,
  • kakao - 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - łyżka,
  • olej - 1/3 szklanki.

Ciasto jasne:

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier - szklanka,
  • mąka ziemniaczana - szklanka,
  • ocet - łyżka,
  • olej - 1/3 szklanki.

Masa kawowa:

  • mleko - pół litra,
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania,
  • cukier - 4 łyżki,
  • masło - cała kostka,
  • cappuccino rumowe/waniliowe - 3 łyżki.

Pozostałe składniki:

  • okrągłe biszkopty (ciastka) - całe opakowanie,
  • kawa (mocna, zaparzona) - 200 ml,
  • galaretka w kolorze zielonym - 2 opakowania,
  • cukier puder - do ozdoby.

Ciasto Hrabina - wykonanie tego deseru jest całkiem proste

Wykonania kawowego ciasta Hrabina jest proste, chociaż końcowy efekt wygląda dość skomplikowanie. Smak tego deseru jest jednak wyśmienity, dlatego warto spróbować go wykonać. Poniżej przedstawiamy, jak to zrobić w zaledwie kilku krokach:

 

Ciasto ciemne:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao;
  2. Ubij całe jajka z żółtkami i cukrem na puszystą masę;
  3. Połącz masę jajeczną z suchymi dodatkami oraz dodaj olej. Zmiksuj.

Ciasto jasne:

  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę;
  2. Nie przerywając ubijania dodaj resztę składników.

Pieczenie obu ciast:

  1. Oba ciasta wyłóż naprzemiennie na blachę do pieczenia. Przemieszaj widelcem;
  2. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny;
  3. Zostaw do ostygnięcia, po czym przekrój na dwa płaty.

Masa kawowa:

  1. Proszek budyniowy wymieszaj z połową szklanki mleka;
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy będzie się gotowało, dodaj masę budyniową;
  3. Wymieszaj całość dokładnie i gotuj przez dwie minuty. Zostaw do ostygnięcia;
  4. Masło ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej ostudzony budyń;
  5. Do mieszaniny dodaj cappuccino i utrzyj na jednolitą masę.

Przygotowania całego ciasta:

  1. Na blasze połóż dolny płat ciasta. Wyłóż na niego połowę masy kawowej;
  2. Ciastka maczaj w kawie i układaj na warstwie masy cappuccino;
  3. Na biszkopty nałóż resztę masy kawowej;
  4. Sproszkowaną galaretkę wymieszaj z trzema szklankami wrzątku. Ostudź trochę;
  5. Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na masę kawową. Połóż wierzchni płat ciasta;
  6. Dla dekoracji posyp gotową Hrabinę cukrem pudrem i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: