Przepis na babeczki zawsze warto mieć w zanadrzu. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na małe słodkie co nieco. Proponowane przez nas słodkie muffinki przygotujesz w niecałą godzinę. Babeczki składają się z puszystego kakaowego ciasta, gęstego kremu, orzechów i oczywiście - z mnóstwa czekolady! Będą świetną propozycją, która ozdobi wielkanocny stół.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Do dekoracji:
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, w drugiej - mleko, oliwę i jaja. Mokre składniki przelej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka.
Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanych masłem foremek i piecz przez 20 minut w temp. 200 stopni. Gotowe babeczki wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Czekoladę pokrusz i rozpuść. Możesz zrobić to np. w kuchence mikrofalowej. Masło ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj do niego powoli cukier puder, kakao i rozpuszczoną czekoladę.
Gotowy krem umieść w worku cukierniczym. Udekoruj nim wierzch babeczek, a następnie posyp go czekoladą startą na tarce o grubych oczkach oraz orzechami włoskimi.
Warto także pokusić się o dodanie kremu do środka babeczek. Można zrobić to przed upieczeniem ciasta (wtedy wypełniamy foremki do połowy ciastem, dodajemy odrobinę kremu i kolejną warstwę ciasta). Jeśli jednak babeczki są już gotowe, można wypełnić ich wnętrze kremem za pomocą szprycy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.