Przepis na babeczki wielkanocne. Dodatek czekoladowego kremu sprawi, że będą lepsze niż z cukierni

Przepis na babeczki wielkanocne, które z pewnością zasmakują miłośnikom czekolady. Wypieki nie tylko są wilgotne, ale kryją w sobie także słodkie nadzienie. Wypróbuj ten przepis, aby umilić bliskim świąteczny poranek.

Przepis na babeczki zawsze warto mieć w zanadrzu. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na małe słodkie co nieco. Proponowane przez nas słodkie muffinki przygotujesz w niecałą godzinę. Babeczki składają się z puszystego kakaowego ciasta, gęstego kremu, orzechów i oczywiście - z mnóstwa czekolady! Będą świetną propozycją, która ozdobi wielkanocny stół.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na babeczki wielkanocne. Z tych składników wyczarujesz dwadzieścia porcji

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typu 650,
  • 200 g cukru,
  • 30 g kakao,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 230 ml mleka,
  • 110 ml oliwy z oliwek,
  • 2 jaja.

Składniki na krem: 

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 15 g kakao.

Do dekoracji:

  • czekolada mleczna,
  • orzechy.
Zobacz wideo Dzień Dziecka i dzień obłędnie czekoladowych babeczek

Wilgotne ciasto na babeczki to klucz do sukcesu. Jak je przygotować?

Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, w drugiej - mleko, oliwę i jaja. Mokre składniki przelej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka.

Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanych masłem foremek i piecz przez 20 minut w temp. 200 stopni. Gotowe babeczki wyciągnij z piekarnika i ostudź.

Przepis na babeczki wielkanocne z kremem, który zachwyci gości

Czekoladę pokrusz i rozpuść. Możesz zrobić to np. w kuchence mikrofalowej. Masło ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj do niego powoli cukier puder, kakao i rozpuszczoną czekoladę.

Gotowy krem umieść w worku cukierniczym. Udekoruj nim wierzch babeczek, a następnie posyp go czekoladą startą na tarce o grubych oczkach oraz orzechami włoskimi.

Warto także pokusić się o dodanie kremu do środka babeczek. Można zrobić to przed upieczeniem ciasta (wtedy wypełniamy foremki do połowy ciastem, dodajemy odrobinę kremu i kolejną warstwę ciasta). Jeśli jednak babeczki są już gotowe, można wypełnić ich wnętrze kremem za pomocą szprycy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA