Więcej sprawdzonych wielkanocnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z nas zaczęło już przygotowywać listę zakupów i konkretnych dań, które zagoszczą na stole. Jeśli wśród nich znalazł się mazurek - warto rozważyć jego wyjątkową, różaną wersję. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a nietypowe dodatki sprawią, że jego smak na długo zostanie w pamięci gości.
1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm,
2. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól i cukier puder. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Następnie dodaj żółtka i zagnieć kruche ciasto,
3. W przypadku, jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze połączyć, Rozkoszny radzi dodać łyżkę lodowatej wody i zagnieść raz jeszcze. Gotowe kruche ciasto uformuj w kulę i owiń folią, a następnie włóż na około 40 minut do lodówki,
4. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinno być około 1 cm dłuższe i szersze niż nasza blaszka,
5. Kiedy ciasto będzie rozwałkowane - przełóż je do formy razem z papierem, a następnie zdejmij górny papier, podziurkuj ciasto widelcem, a odstające brzegi zagnij do środka. Następnie wstaw blaszkę do lodówki jeszcze na godzinę,
6. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kiedy osiągnie tę temperaturę, wstaw blaszkę z kruchym ciastem i piecz około pół godziny, aż będzie miało złoty kolor,
7. W tym czasie możesz przygotować krem. Do miski przełóż mascarpone i 125 g róży w cukrze lub konfitury różanej. Utrzyj mikserem,
8. Ostudź kruche ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pozostałe 100 g konfitury różanej. Następnie wyłóż różany krem i rozsmaruj. Na koniec posyp prażonymi migdałami i, opcjonalnie, płatkami róży.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Rozkosznego. Znajdziecie go tutaj.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.