Obłędny różany mazurek Rozkosznego. Wystarczy kilka składników, by stworzyć arcydzieło

Mazurek to niewątpliwie jeden z najbardziej charakterystycznych, wielkanocnych deserów. Najczęściej ma wspaniałą bakaliową masę i cienki, kruchy spód. Dobrym pomysłem zawsze jest jednak wypróbowanie nowych, oryginalnych smaków. Taką właśnie propozycję mazurka ma niezawodny autor książek kucharskich Michał Korkosz, znany pod pseudonimem Rozkoszny.

Więcej sprawdzonych wielkanocnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z nas zaczęło już przygotowywać listę zakupów i konkretnych dań, które zagoszczą na stole. Jeśli wśród nich znalazł się mazurek - warto rozważyć jego wyjątkową, różaną wersję. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a nietypowe dodatki sprawią, że jego smak na długo zostanie w pamięci gości. 

Mazurek Rozkosznego. Składniki

  • 250 g mascarpone,
  • 100 g konfitury z płatków róży,
  • 125 g róży w cukrze lub konfitury różanej,
  • 80 g uprażonych na patelni płatków migdałowych,
  • 2 żółtka jajek,
  • 150 g zimnego masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: płatki róż do dekoracji (uwaga: nie są jadalne).
 

Sposób przygotowania

1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm,

2. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól i cukier puder. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Następnie dodaj żółtka i zagnieć kruche ciasto,

3. W przypadku, jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze połączyć, Rozkoszny radzi dodać łyżkę lodowatej wody i zagnieść raz jeszcze. Gotowe kruche ciasto uformuj w kulę i owiń folią, a następnie włóż na około 40 minut do lodówki,

4. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinno być około 1 cm dłuższe i szersze niż nasza blaszka,

5. Kiedy ciasto będzie rozwałkowane - przełóż je do formy razem z papierem, a następnie zdejmij górny papier, podziurkuj ciasto widelcem, a odstające brzegi zagnij do środka. Następnie wstaw blaszkę do lodówki jeszcze na godzinę,

6. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kiedy osiągnie tę temperaturę, wstaw blaszkę z kruchym ciastem i piecz około pół godziny, aż będzie miało złoty kolor,

7. W tym czasie możesz przygotować krem. Do miski przełóż mascarpone i 125 g róży w cukrze lub konfitury różanej. Utrzyj mikserem,

8. Ostudź kruche ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pozostałe 100 g konfitury różanej. Następnie wyłóż różany krem i rozsmaruj. Na koniec posyp prażonymi migdałami i, opcjonalnie, płatkami róży. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Rozkosznego. Znajdziecie go tutaj. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.