Więcej przepisów z kaszę manną znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na kaszę manną na mleku przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Wystarczą tylko trzy podstawowe składniki i kilka ulubionych dodatków. Przygotowanie zajmie jedynie pięć minut i sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i słodki podwieczorek.
Kasza manna - przepis na przysmak z dzieciństwa
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżeczki cukru,
- ulubione dodatki - syrop owocowy, dżem, miód, owoce.
Zobacz wideo Siemianka - fit śniadanie pełne energii i zdrowia
Przygotowanie kaszy manny na mleku
- Do rondelka lub małego garnka wlej mleko z cukrem, a następnie podgrzewaj je na średniej mocy palnika. Do środka wsyp również cztery łyżki kaszy manny i wszystko powoli mieszaj. Warto w tym celu użyć trzepaczki.
- Mleko z kaszką mieszaj powoli, aż się zagotuje. Należy przy tym uważać, aby nie powstały grudki. Gdy będzie gorąca, zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez minutę.
- Zdejmij rondelek z gotową kaszką z ognia, a następnie przykryj go małym talerzykiem i odstaw go na pięć minut. W tym czasie kaszka jeszcze zgęstnieje.
Przestudzoną kaszkę przełóż do miseczek. Podawaj z syropem owocowym, dżemem, świeżymi owocami lub miodem. Smacznego!
Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.