Kasza manna na mleku - przepis na przysmak dzieciństwa z trzech składników i w pięć minut

Kasza manna to proste danie, a podstawowy przepis, z którego korzystają nasze mamy i babcie zawiera tylko trzy składniki. Jest ona niezwykle prosta do przygotowania, a jej smak pozwoli nam przywołać wspomnienia z dzieciństwa.

Więcej przepisów z kaszę manną znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na kaszę manną na mleku przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Wystarczą tylko trzy podstawowe składniki i kilka ulubionych dodatków. Przygotowanie zajmie jedynie pięć minut i sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i słodki podwieczorek.

Kasza manna - przepis na przysmak z dzieciństwa

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • ulubione dodatki - syrop owocowy, dżem, miód, owoce.
Zobacz wideo Siemianka - fit śniadanie pełne energii i zdrowia

Przygotowanie kaszy manny na mleku

  1. Do rondelka lub małego garnka wlej mleko z cukrem, a następnie podgrzewaj je na średniej mocy palnika. Do środka wsyp również cztery łyżki kaszy manny i wszystko powoli mieszaj. Warto w tym celu użyć trzepaczki.
  2. Mleko z kaszką mieszaj powoli, aż się zagotuje. Należy przy tym uważać, aby nie powstały grudki. Gdy będzie gorąca, zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez minutę.
  3. Zdejmij rondelek z gotową kaszką z ognia, a następnie przykryj go małym talerzykiem i odstaw go na pięć minut. W tym czasie kaszka jeszcze zgęstnieje.

Przestudzoną kaszkę przełóż do miseczek. Podawaj z syropem owocowym, dżemem, świeżymi owocami lub miodem. Smacznego!

Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: