Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Przepis na ten deser powstał w jednym z amerykańskich domów przez zupełny przypadek. To jednak nie przeszkodziło mu stać się prawdziwym klasykiem, uwielbianym przez smakoszy na całym świecie.
Do przygotowania brownie nie potrzeba wielu produktów, a cały proces jest bardzo łatwy. W naszym przepisie wyjaśniamy jak krok po kroku je zrobić.
Więcej przepisów na ciasta czekoladowe znajdziesz w naszym artykule: Przepis na ciasto Kubanka. Kompozycja smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom ciast warstwowych
Czekoladowy smak, miękki i lekko ciągnący się środek, chrupiąca skórka... To właśnie cechy idealnego brownie. Nie masz doświadczenia w pieczeniu? Bez obaw, to bardzo łatwy przepis, który wyjdzie każdemu. Wystarczy kilka składników, by stworzyć ten unikalny i smaczny deser.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy masło i czekamy, aż zmieni konsystencję na płynną.
W misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy, tak, by nie było widocznych grudek.
Czekoladową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Brownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej wilgotną konsystencję, skracamy czas do 25 minut.
Ciasto podajemy ciepłe lub chłodne. Ciekawym dodatkiem są kwaśne maliny, masło orzechowe, bita śmietana lub lody śmietankowe.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.