Brownie - przepis na tradycyjne, mocno czekoladowe ciasto. Z naszą recepturą wyjdzie idealne

Brownie - przepis na czekoladowe ciasto z chrupiącą skórką oraz wilgotnym i lekko ciągnącym się wnętrzem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczą podstawowe składniki i kilka minut spędzonych w kuchni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

 Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Przepis na ten deser powstał w jednym z amerykańskich domów przez zupełny przypadek. To jednak nie przeszkodziło mu stać się prawdziwym klasykiem, uwielbianym przez smakoszy na całym świecie.

Do przygotowania brownie nie potrzeba wielu produktów, a cały proces jest bardzo łatwy. W naszym przepisie wyjaśniamy jak krok po kroku je zrobić.

Więcej przepisów na ciasta czekoladowe znajdziesz w naszym artykule: Przepis na ciasto Kubanka. Kompozycja smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom ciast warstwowych

Brownie - deser dla miłośników czekolady

Czekoladowy smak, miękki i lekko ciągnący się środek, chrupiąca skórka... To właśnie cechy idealnego brownie. Nie masz doświadczenia w pieczeniu? Bez obaw, to bardzo łatwy przepis, który wyjdzie każdemu. Wystarczy kilka składników, by stworzyć ten unikalny i smaczny deser.

Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Czekoladowe brownie - przepis

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady 
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki
  • 100 g masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy masło i czekamy, aż zmieni konsystencję na płynną. 

W misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy, tak, by nie było widocznych grudek. 

Czekoladową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Brownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej wilgotną konsystencję, skracamy czas do 25 minut. 

Ciasto podajemy ciepłe lub chłodne. Ciekawym dodatkiem są kwaśne maliny, masło orzechowe, bita śmietana lub lody śmietankowe. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.