Zupa kalafiorowa. Przepis na klasykę polskiej kuchni. Będzie smakować, jak ta u mamy

Zupa kalafiorowa to popularne danie kuchni polskiej, a przepis na tę potrawę należy do klasyki obiadowego menu. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych, to danie wciąż często gości na naszych stołach. Delikatny smak i aromat sprawiają, że zupa kalafiorowa to niezmiennie dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.

Warto jest poznać przepis na zupę kalafiorową, bo jest to pożywne, zdrowe i smaczne danie. Jest także stałą częścią polskiej kuchni. Tę zupę gotuje się na bazie bulionu z włoszczyzny, a główną rolę odgrywa oczywiście kalafior. Najlepiej wybrać świeży, ale zupa wyjdzie także wtedy, gdy sięgniemy po mrożone różyczki. Dlaczego warto włączyć kalafior do codziennej diety? Jest on źródłem antyoksydantów, witamin z grupy A, C, K, B oraz beta-karotenu. 

Zobacz wideo Kalafior jak brokuł

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa kalafiorowa. Przepis tradycyjny, w którym znajdziesz dobrze znane składniki

  • sześć szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • główka kalafiora,
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por),
  • cztery ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • pięć ziarenek kolorowego pieprzu,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • posiekany koperek (do podania).

Zupa kalafiorowa - przepis tradycyjny, który zasmakuje każdemu

  1. Kalafior kroimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Białą część pora odkrawamy i kroimy w cienkie plasterki.
  4. W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa.
  5. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy przez około pół godziny.
  6. W trakcie dodajemy do bulionu ziemniaki i kalafiora. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez 15 minut.
  7. Z garnka odlewamy kubek zupy i zawartość mieszamy ze śmietanką. Delikatnie przelewamy do garnka, pilnując, by śmietana się nie zważyła. Gotujemy przez dwie-trzy minuty.
  8. Nakładamy na talerze porcje zupy i doprawiamy je świeżym koperkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA