Blok czekoladowy - przepis na deser, który święcił triumfy w czasach PRL. Przypomnij sobie ten smak

Przepis na blok czekoladowy - słodki i szybki do przygotowania deser, znajdował się w przepiśniku niemal każdej pani domu. W czasach, gdy na sklepowych półkach próżno było szukać słodyczy, gospodynie z kilku dostępnych składników potrafiły stworzyć choć ich namiastkę. Dziś chętnie sięgamy po dawną recepturę, aby delektować się czekoladowym smakiem dzieciństwa.

Masz ochotę na słodki, prosty deser, który stworzysz z kilku łatwo dostępnych składników? Przygotuj blok czekoladowy! Przepis na tę słodką potrawę był bardzo popularny w czasach PRL-u, ale dziś również chętnie po niego sięgamy. Nic dziwnego, bo wzbogacona bakaliami, orzechami i pokruszonymi ciastkami masa, choć niewątpliwie kaloryczna, jest także pyszna i szybka do przygotowania. To jak? Próbujemy?

Zobacz wideo Blok czekoladowy XXI wieku

Więcej przepisów na deser znajdziesz na Gazeta.pl

Blok czekoladowy - przepis, dzięki któremu przeniesiesz się w czasie

Przygotowanie tego deseru nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet kuchenni laicy.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka w proszku,
  • 200 g masła 82 proc.,
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 5-6 łyżek kakao niesłodzonego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • małe opakowanie herbatników/dwa duże wafle tortowe,
  • dodatkowo: orzechy, bakalie, płatki śniadaniowe.

Przepis na blok czekoladowy, po który sięgały nasze babki

Miękkie masło włóż do garnka. Na małym ogniu powoli je roztapiaj, a gdy się upłynni, dodaj do niego kakao oraz cukier. Wymieszaj dokładnie całość i dolej mleko. Gdy cukier się rozpuści, dodaj mleko w proszku. Pamiętaj o tym, dosypywać je powoli, przez cały czas dokładnie rozcierając całość. Pod koniec dodawania, masa powinna być bardzo gęsta.

Tak przygotowaną czekoladową papkę przełóż do miski. Herbatniki lub dwa duże wafle tortowe pokrusz i dodaj do nieco wystudzonej masy. Wymieszaj dokładnie. Jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy, bakalie lub preparowaną pszenicę, czy płatki śniadaniowe.

Masę przełóż do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Możesz także rozsmarować ją na dużym tortowym waflu i nakryć kolejnym, nieco dociskając. Blok czekoladowy powinien chłodzić się w lodówce minimum trzy godziny. Po tym czasie jest gotowy do podania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA