Tiramisu - przepis na włoski klasyk. Z tymi składnikami wyjdzie idealnie kremowy i kawowy

Włoskie desery są przepyszne. Nie inaczej jest z tiramisu. Nasz przepis pozwoli ci na wykonanie tego niezwykłego ciasta. Wyczarowanie tej słodyczy jest banalnie proste, a przygotowywanie nie zajmie ci dużo czasu.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Świąteczne tiramisu z Nutellą

Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, na pierwszą myśl przychodzą nam pizza oraz różne rodzaje makaronów. Z tym krajem kojarzy się jeszcze jedna rzecz. Jest to tiramisu. Przepis na ten deser został skonstruowany tak, by poradził sobie z nim każdy. Klasyczne tiramisu ma kawowo-jajeczny smak, który nieco podbija nutka likieru amaretto. Jak zrobić ten deser? Wystarczy tylko postępować według wskazówek i odpowiednio odmierzyć proporcje produktów. 

sernik nowojorski, zdjęcie ilustracyjneTradycyjny sernik nowojorski - pyszny i gładki jak blat stołowy

Tiramisu - przepis na tradycyjną słodycz. Z tych składników wyczarujesz włoski deser

Przygotuj:

  • 250 g podłużnych biszkoptów,
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 4 średnie jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 6 łyżek likieru amaretto,
  • 250 ml espresso,
  • kakao do posypania,
  • szczyptę soli. 

Tiramisu w 5 minutTiramisu w 5 minut. Przepis na włoski klasyk z TikToka robi furorę

Tiramisu - przepis na włoski klasyk. Ta receptura sprawi, że krem wyjdzie idealnie kawowy

  1. Sparz jajka, a następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj przez siedem minut z cukrem pudrem na kremową masę. Po tym czasie zacznij dodawać serek mascarpone. Miksuj jeszcze przez chwilę. 
  2. Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli. Połącz ją z kremem z mascarpone. Wmieszaj ją za pomocą szpatułki lub łyżki. 
  3. Namocz biszkopty w wystudzonej i wymieszanej z likierem kawie espresso. Układaj je na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Pamiętaj, by połową ciastek wyłożyć dno formy. Na biszkopty wyłóż 1/2 masy i równomiernie ją rozprowadź.
  4. Na górze poukładaj pozostałe ciastka. Wcześniej zamocz je w kawie z amaretto. Biszkopty przykryj kremem. 
  5. Przed podaniem oprósz tiramisu kakaem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: