Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Świąteczne tiramisu z Nutellą
Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, na pierwszą myśl przychodzą nam pizza oraz różne rodzaje makaronów. Z tym krajem kojarzy się jeszcze jedna rzecz. Jest to tiramisu. Przepis na ten deser został skonstruowany tak, by poradził sobie z nim każdy. Klasyczne tiramisu ma kawowo-jajeczny smak, który nieco podbija nutka likieru amaretto. Jak zrobić ten deser? Wystarczy tylko postępować według wskazówek i odpowiednio odmierzyć proporcje produktów.
Tiramisu - przepis na tradycyjną słodycz. Z tych składników wyczarujesz włoski deser
Przygotuj:
- 250 g podłużnych biszkoptów,
- 500 g schłodzonego serka mascarpone,
- 4 średnie jajka,
- 50 g cukru pudru,
- 6 łyżek likieru amaretto,
- 250 ml espresso,
- kakao do posypania,
- szczyptę soli.
Tiramisu - przepis na włoski klasyk. Ta receptura sprawi, że krem wyjdzie idealnie kawowy
- Sparz jajka, a następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj przez siedem minut z cukrem pudrem na kremową masę. Po tym czasie zacznij dodawać serek mascarpone. Miksuj jeszcze przez chwilę.
- Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli. Połącz ją z kremem z mascarpone. Wmieszaj ją za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Namocz biszkopty w wystudzonej i wymieszanej z likierem kawie espresso. Układaj je na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Pamiętaj, by połową ciastek wyłożyć dno formy. Na biszkopty wyłóż 1/2 masy i równomiernie ją rozprowadź.
- Na górze poukładaj pozostałe ciastka. Wcześniej zamocz je w kawie z amaretto. Biszkopty przykryj kremem.
- Przed podaniem oprósz tiramisu kakaem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.