Kiedy myślimy: mięso mielone, pierwszą potrawą, jaka przychodzi nam do głowy, są kotlety mielone, w niektórych rejonach Polski nazywane sznyclami. Ewentualnie bierzemy pod uwagę spaghetti bolognese. Nie każdy jednak wie, że na tych dwóch potrawach nie musi kończyć się obiadowy repertuar z wykorzystaniem tego powszechnie dostępnego składnika. Jest on bowiem bazą wielu dań w różnych kuchniach świata, które możesz przygotować także w domu. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania obiadowe z wykorzystanie mięsa mielonego.
Zobacz wideo Tradycyjny kotlet mielony. Robiła go babcia, robiła mama. Zrób i Ty!
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Roladki jako nieoczywisty pomysł na danie z mięsa mielonego: lista składników i przygotowanie
- kg mięsa mielonego,
- bułka,
- jajko,
- 4-5 ząbków czosnku,
- majeranek,
- kilka plasterków wędliny drobiowej,
- kilka plasterków żółtego sera,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 4 łyżki musztardy chrzanowej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od wymieszania w misce mięsa mielonego, namoczonej w wodzie bułki, jajka, czosnku oraz majeranku. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Następnie przygotuj farsz. W tym celu pokrój kilka plasterków wędliny i sera, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj na desce prostokąty z mięsa, posmaruj je musztardą, nałóż trochę farszu i pozwijaj roladki, które usmażysz na rozgrzanym tłuszczu. Może nim być olej spożywczy. Czas smażenia ich w dużym stopniu będzie uzależniony od twoich osobistych preferencji. Jeśli lubisz nieco twardsze mięso, smaż je ok. 5-8 minut. Jeśli natomiast wolisz bardziej wysmażone, podsmażaj roladki nawet ok. 12 minut.
Czas przyrządzenia: 60 minut
Makaron z mięsem mielonym i cukinią: potrzebne składniki i przygotowanie
- 400 g makaronu penne,
- 500 g mięsa mielonego,
- cukinia,
- 2 cebule,
- 500 g pomidorów koktajlowych,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- 4 łyżki posiekanej bazylii,
- słodka papryka,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle aż do momentu zeszklenia się.
- Po dodaniu mięsa smaż je przez około 10 minut. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry, a pomidorki poprzekrawaj na pół.
- Dodaj do mięsa warzywa i wlej przecier pomidorowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i duś przez około 15 minut.
- Wymieszaj mięso i warzywa z odcedzonym makaronem, a przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
Czas przyrządzenia: 60 minut
Armeński kebab wołowy: danie kuchni kaukaskiej - potrzebne składniki i przygotowanie
- 800 g wołowiny,
- pół białej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 garści liści pietruszki,
- garść liści mięty,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1,5 łyżeczki pieprzy cayenne,
- tarta na świeżo gałka muszkatołowa,
- łyżeczka utartego kuminu (kminu rzymskiego),
- 2 kromki chleba,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce.
- Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę oraz chleb (namoczony w wodzie i odciśnięty), dokładnie je posiekaj i dodaj do mięsa.
- Następnie dołącz wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny, wymieszaj dłonią. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki tartej.
- Gotowym mięsem oblepiaj patyczki do szaszłyków. Kebab możesz smażyć na patelni grillowej, piec na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony.
- Gotowe danie podawaj z warzywami, lawaszem lub innymi pszennymi placuszkami.
Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.