Nudzą ci się tradycyjne kotlety mielone? Poeksperymentuj. To jeszcze możesz zrobić z mięsa mielonego

Mięso mielone może być mieszanką różnych gatunków, najlepiej jednak decydować się na łopatkę, szynkę wieprzową lub wołowinę i poprosić o zmielenie na miejscu. Wtedy mamy pewność co do składu, który najlepiej, jeśli wynosi 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. To jeden z tych składników, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jak można wykorzystać mięso mielone na obiad?

Kiedy myślimy: mięso mielone, pierwszą potrawą, jaka przychodzi nam do głowy, są kotlety mielone, w niektórych rejonach Polski nazywane sznyclami. Ewentualnie bierzemy pod uwagę spaghetti bolognese. Nie każdy jednak wie, że na tych dwóch potrawach nie musi kończyć się obiadowy repertuar z wykorzystaniem tego powszechnie dostępnego składnika. Jest on bowiem bazą wielu dań w różnych kuchniach świata, które możesz przygotować także w domu. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania obiadowe z wykorzystanie mięsa mielonego.

Zobacz wideo Tradycyjny kotlet mielony. Robiła go babcia, robiła mama. Zrób i Ty!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.   

Roladki jako nieoczywisty pomysł na danie z mięsa mielonego: lista składników i przygotowanie

  • kg mięsa mielonego,
  • bułka,
  • jajko,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • kilka plasterków wędliny drobiowej,
  • kilka plasterków żółtego sera,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wymieszania w misce mięsa mielonego, namoczonej w wodzie bułki, jajka, czosnku oraz majeranku. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Następnie przygotuj farsz. W tym celu pokrój kilka plasterków wędliny i sera, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Zwilżonymi dłońmi uformuj na desce prostokąty z mięsa, posmaruj je musztardą, nałóż trochę farszu i pozwijaj roladki, które usmażysz na rozgrzanym tłuszczu. Może nim być olej spożywczy. Czas smażenia ich w dużym stopniu będzie uzależniony od twoich osobistych preferencji. Jeśli lubisz nieco twardsze mięso, smaż je ok. 5-8 minut. Jeśli natomiast wolisz bardziej wysmażone, podsmażaj roladki nawet ok. 12 minut.

Czas przyrządzenia: 60 minut

Makaron z mięsem mielonym i cukinią: potrzebne składniki i przygotowanie

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • cukinia,
  • 2 cebule,
  • 500 g pomidorów koktajlowych,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 4 łyżki posiekanej bazylii,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle aż do momentu zeszklenia się.
  3. Po dodaniu mięsa smaż je przez około 10 minut. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry, a pomidorki poprzekrawaj na pół.
  4. Dodaj do mięsa warzywa i wlej przecier pomidorowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i duś przez około 15 minut.
  5. Wymieszaj mięso i warzywa z odcedzonym makaronem, a przed podaniem posyp posiekaną bazylią.

Czas przyrządzenia: 60 minut

Armeński kebab wołowy: danie kuchni kaukaskiej - potrzebne składniki i przygotowanie

  • 800 g wołowiny,
  • pół białej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 garści liści pietruszki,
  • garść liści mięty,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1,5 łyżeczki pieprzy cayenne,
  • tarta na świeżo gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka utartego kuminu (kminu rzymskiego),
  • 2 kromki chleba,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce.
  2. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę oraz chleb (namoczony w wodzie i odciśnięty), dokładnie je posiekaj i dodaj do mięsa.
  3. Następnie dołącz wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny, wymieszaj dłonią. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki tartej.
  4. Gotowym mięsem oblepiaj patyczki do szaszłyków. Kebab możesz smażyć na patelni grillowej, piec na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony.
  5. Gotowe danie podawaj z warzywami, lawaszem lub innymi pszennymi placuszkami. 

Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.