Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem
Kalendarzowa wiosna już się zaczęła, a wraz z nią zaczęły się pojawiać młode warzywa. Jednym z nich jest kapusta. Co z niej zrobić? Proponujemy koperkową młodą kapustę - przepis według Ewy Wachowicz. To proste i szybkie danie idealnie nadaje się do obiadu z ziemniakami. Sama receptura pochodzi z odcinka nr 194 programu "Ewa Gotuje". Znajduje się też na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz.
Kapusta zasmażana - przepis na smaczny dodatek do obiadu. Jak przygotować?
Zasmażana młoda kapusta z przepisu Ewy Wachowicz - takie składniki są potrzebne [LISTA]
Aby przygotować zasmażaną kapustę, potrzebujesz poniższych produktów:
- młoda kapusta - cała główka,
- masło - łyżka,
- mąka - łyżka,
- śmietana - małe opakowanie (ok. 200 g),
- sok z połowy cytryny,
- koperek - pęczek,
- przyprawy - sól i pieprz.
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
Jak wygląda przyrządzenie zasmażanej młodej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz? Oto prosta instrukcja
Przygotowanie tego pysznego, wiosennego dania wygląda następująco:
- Cienko poszatkowaną kapustę włóż do garnka, wlej dwie - trzy łyżki wody i podduś;
- Zrób zasmażkę z mąki i masła, po czym dodaj do niej odrobinę płynu z gotującej się kapusty;
- Wlej mieszankę do wciąż gotującej się kapusty i wymieszaj;
- Śmietanę zahartuj odrobiną wrzątku i zabiel nią kapustę;
- Przypraw całość solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i drobno posiekanym koperkiem;
- Wymieszaj i podawaj do ziemniaków. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc