• Link został skopiowany

Koperkowa młoda kapusta - przepis Ewy Wachowicz na pyszny wiosenny obiad

Zasmażana młoda kapusta - przepis Ewy Wachowicz na pyszny dodatek do wiosennego obiadu z ziemniakami. Albo na obiad sam w sobie. Spróbujcie sami.
Młoda kapusta z koperkiem. Przepis
fot. shutterstock.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Kalendarzowa wiosna już się zaczęła, a wraz z nią zaczęły się pojawiać młode warzywa. Jednym z nich jest kapusta. Co z niej zrobić? Proponujemy koperkową młodą kapustę - przepis według Ewy Wachowicz. To proste i szybkie danie idealnie nadaje się do obiadu z ziemniakami. Sama receptura pochodzi z odcinka nr 194 programu "Ewa Gotuje". Znajduje się też na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz.

Zasmażana młoda kapusta z przepisu Ewy Wachowicz - takie składniki są potrzebne [LISTA]

Aby przygotować zasmażaną kapustę, potrzebujesz poniższych produktów:

  • młoda kapusta - cała główka,
  • masło - łyżka,
  • mąka - łyżka,
  • śmietana - małe opakowanie (ok. 200 g),
  • sok z połowy cytryny,
  • koperek - pęczek,
  • przyprawy - sól i pieprz.

Jak wygląda przyrządzenie zasmażanej młodej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz? Oto prosta instrukcja

Przygotowanie tego pysznego, wiosennego dania wygląda następująco:

  1. Cienko poszatkowaną kapustę włóż do garnka, wlej dwie - trzy łyżki wody i podduś;
  2. Zrób zasmażkę z mąki i masła, po czym dodaj do niej odrobinę płynu z gotującej się kapusty;
  3. Wlej mieszankę do wciąż gotującej się kapusty i wymieszaj;
  4. Śmietanę zahartuj odrobiną wrzątku i zabiel nią kapustę;
  5. Przypraw całość solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i drobno posiekanym koperkiem;
  6. Wymieszaj i podawaj do ziemniaków. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: