Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony przez nasze babcie i mamy. Jednak już od dziś możemy cieszyć się własnoręcznie wypieczonym pieczywem. Sprawdź nasz przepis.

Złocista, lekko zarumieniona skórka, miękki i wilgotny środek, wszystko to posmarowane masłem. Idealnie świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na pajdę domowego chleba. Nie potrzebujemy też specjalistycznego sprzętu. Wystarczy mieszadło, forma i dobrze nagrzany piekarnik.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na domowy chleb pieczony w piekarniku – składniki i sposób wykonania

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki otrębów,
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 3 szklanki ciepłej wody,
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz – do smaku,
  • masło i odrobina bułki tartej,
  • oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem.

Na samym początku przygotuj dużą misę – wygodniej będzie wyrabiać ciasto. Następnie wrzuć do niej wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj letnią, przegotowaną wodę (nie polecamy dodawać zwykłej kranówki). Wszystko dokładnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw wszystko w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły pracować. Poczekaj 30 minut.

Kiedy ciasto rośnie, możesz wysmarować masłem formę do pieczenia chleba i obsypać ją bułką tartą. Dzięki temu trikowi chleb nie przyklei się do formy.

Następnie wróć do ciasta. Przełóż je na stolnicę i wyrabiaj w rękach przez ok. 2 minuty. Następnie przełóż do formy i znów odstaw, przykrywając całość ścierką kuchenną na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmaruj oliwą – skórka wtedy się ładnie zarumieni.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i wstaw wyrośnięty chleb. Piecz go około godziny, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryj go folią aluminiową.

Po wypieczeniu chleba, nie zostawiaj go w piekarniku, wyjmij na metalową kratkę i pozostaw do wystygnięcia (od jedzenia ciepłego ciasta mogą rozboleć brzuchy).

Trochę pracy, ale nagroda gwarantowana

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku udaje się zawsze wtedy, kiedy wygospodarujemy odrobinę wolnego czasu. Kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu kilka chwil, intensywnie wyrabiając ciasto. Nagrodą za naszą pracę będzie bochenek cudownie chrupiącego, złocistego chleba domowego. Polecamy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.