Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów, od przystawki otulonej w szynce, po grillowane warzywa z makaronem, aż po sałatkę w towarzystwie truskawek. Jak zrobić szparagi z grilla w formie sałatki? O szczegółach piszemy poniżej.
Odpowiedź na pytanie, jakie szparagi na grilla wybrać, zależy oczywiście od przepisu i preferencji smakowych zgromadzonych gości. Najbardziej popularne są zielone, ale równie dobrze sprawdzą się białe lub fioletowe szparagi.
Zastanawiasz się, ile piec szparagi na grillu, aby były smaczne? Warto wiedzieć, że zarówno na patelni grillowej, jak i tradycyjnym ruszcie szparagi grillujemy przez około 8 minut.
Zobacz też: Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
Wiosna to idealna pora na szparagi, które są aktualnie nie tylko łatwo dostępne, ale też banalne w przygotowaniu. Jak przygotować szparagi na grilla? Sekret tkwi w specjalnej marynacie. O szczegółach piszemy poniżej.
Szparagi na grilla - przepis na sałatkę z białych szparagów i truskawek
To wyjątkowa propozycja idealna na długi weekend lub lekki wiosenny lunch. Pełną listę składników oraz instrukcję krok po kroku prezentujemy poniżej.
Lista składników na sałatkę:
Lista składników na sos:
Przygotowanie:
Etap 1 - przygotowanie szparagów i cukinii
Białe i zielone szparagi czyścimy i odcinamy końcówki. Następnie szparagi należy sparzyć w słonej wodzie z odrobiną cukru. Cukinię należy przekroić na połowę wzdłuż na cztery w miarę równe części, w kolejnym kroku wycinamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
Etap 2 - przygotowanie do pieczenia
Mieszamy cztery łyżki oliwy z zestawem ulubionych przypraw do grilla, następnie marynujemy cukinię i szparagi. Warzywa należy piec na rozgrzanym grillu, po wystudzeniu szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Etap 3 - przygotowanie sosu
Do małego kubeczka z nakryciem należ wlać ocet, miód, oliwę (2 łyżki) i musztardę. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprz i ulubione przyprawy. Pojemnik zamykamy i potrząsamy, mieszając składniki sosu.
Etap 4 - łączenie składników
W misce mieszamy grillowane warzywa z rukolą i pokrojoną na kawałki kolendrą. Następnie całość mieszamy i polewamy sosem. Na wierzchu układamy ćwiartki truskawki oraz kulki serowe.
Zobacz też: Fit sałatka z fasolki szparagowej- do grilla i do obiadu