Szparagi na grilla - szybki przepis na pyszną sałatkę z grillowanymi szparagami

Szparagi na grilla to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią grillowane warzywa. Szukasz odpowiedzi na palące pytania na temat szparagów? Sprawdź poniższe informacje i przepis na sałatkę na bazie szparagów i truskawek.

Jak zrobić szparagi z grilla? Podstawa pysznej sałatki 

Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów, od przystawki otulonej w szynce, po grillowane warzywa z makaronem, aż po sałatkę w towarzystwie truskawek. Jak zrobić szparagi z grilla w formie sałatki? O szczegółach piszemy poniżej. 

Jakie szparagi na grilla - który kolor wybrać? 

Odpowiedź na pytanie, jakie szparagi na grilla wybrać, zależy oczywiście od przepisu i preferencji smakowych zgromadzonych gości. Najbardziej popularne są zielone, ale równie dobrze sprawdzą się białe lub fioletowe szparagi. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Ile piec szparagi na grillu? Podpowiadamy, kiedy zdjąć warzywa z rusztu

Zastanawiasz się, ile piec szparagi na grillu, aby były smaczne? Warto wiedzieć, że zarówno na patelni grillowej, jak i tradycyjnym ruszcie szparagi grillujemy przez około 8 minut. 

Zobacz też: Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Jak przygotować szparagi na grilla? Przepis na pyszną sałatkę z grillowanymi szparagami 

Wiosna to idealna pora na szparagi, które są aktualnie nie tylko łatwo dostępne, ale też banalne w przygotowaniu. Jak przygotować szparagi na grilla? Sekret tkwi w specjalnej marynacie. O szczegółach piszemy poniżej. 

Szparagi na grilla - przepis na sałatkę z białych szparagów i truskawek 

To wyjątkowa propozycja idealna na długi weekend lub lekki wiosenny lunch. Pełną listę składników oraz instrukcję krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Lista składników na sałatkę: 

  • szparagi białe - 5 sztuk, 
  • zielone szparagi - 5 sztuk,
  • cukinia - 1 sztuka, 
  • rukola - 1 garść, 
  • kolendra - 1 pęczek, 
  • świeże truskawki - 6 sztuk, 
  • ser mozzarella w kulkach - 100 g, 

Lista składników na sos: 

  • musztarda - 1 łyżka, 
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki, 
  • oliwa z oliwek 
  • miód - 1 łyżka, 
  • zestaw ulubionych przypraw 

Przygotowanie: 

Etap 1 - przygotowanie szparagów i cukinii

Białe i zielone szparagi czyścimy i odcinamy końcówki. Następnie szparagi należy sparzyć w słonej wodzie z odrobiną cukru. Cukinię należy przekroić na połowę wzdłuż na cztery w miarę równe części, w kolejnym kroku wycinamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. 

Etap 2 - przygotowanie do pieczenia 

Mieszamy cztery łyżki oliwy z zestawem ulubionych przypraw do grilla, następnie marynujemy cukinię i szparagi. Warzywa należy piec na rozgrzanym grillu, po wystudzeniu szparagi kroimy na mniejsze kawałki. 

Etap 3 - przygotowanie sosu 

Do małego kubeczka z nakryciem należ wlać ocet, miód, oliwę (2 łyżki) i musztardę. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprz i ulubione przyprawy. Pojemnik zamykamy i potrząsamy, mieszając składniki sosu. 

Etap 4 - łączenie składników 

W misce mieszamy grillowane warzywa z rukolą i pokrojoną na kawałki kolendrą. Następnie całość mieszamy i polewamy sosem. Na wierzchu układamy ćwiartki truskawki oraz kulki serowe. 

Zobacz też: Fit sałatka z fasolki szparagowej- do grilla i do obiadu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.