Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Kto chce zostać prawdziwym mistrzem mącznych dań i wypieków, musi wiedzieć, że do różnych ciast należy używać różnych rodzajów mąki. I wcale nie chodzi o mąki robione z różnych produktów - np. mąkę z cieciorki, kasztanów czy ryżu - ale o zwykłą mąkę pszenną i stopień jej rozdrobnienia. Dziś podpowiemy wam, która mąka najlepiej nadaje się do konkretnych rodzajów ciast i dań. Sprawdźcie!
Na opakowaniu zwykle znajdują się cyfry, np. 450, 500, 550... Co one oznaczają? To nic innego jak ilość... substancji mineralnych, czyli popiołu. Czym jest popiół? To pozostałości po okrywie nasiennej, czyli prościej mówiąc: łupince ziarna, które jest mielone, by powstała mąka. Im większa jest cyfra, tym więcej popiołu w niej. Im mniejsza cyfra, tym większa zawartość glutenu w mące. Mąka o niskim typie jest również jaśniejsza.
Pyszna chałka, drożdżówki, czy najprostsze drożdżowe ciasto z kruszonką... Do takich wypieków najlepiej wybrać mąkę luksusową typu 550. Słodkości pięknie wyrosną i nie będą za ciężkie. Na tej mące usmażycie także pyszne racuszki, pączki czy faworki.
Chleb można upiec z różnych rodzajów mąk: z pszennej, żytniej, mieszanej... Jeśli postawimy na tradycyjny chleb pszenny, wybierzmy mąkę chlebową typu 750 i 850. Z takiej mąki wyjdą również pyszne bułki. Nada się ona zarówno do wypieków na drożdżach, jak i na zakwasie.
Ciasto na pizzę nie pozostawia żadnych wątpliwości. Najlepszym wyborem będzie mąka typu 00. Jest lekka, delikatna i doskonała do tradycyjnego cienkiego ciasta włoskiego.
Jeśli chcesz upiec kruche ciasteczka, spód na tartę lub do quiche'u, wybierz mąkę krupczatkę (450, ma ona większe "granulki") lub wrocławską (500). Ciasto wyjdzie idealnie kruchutkie! Taka mąka będzie też doskonała do wielkanocnej babki piaskowej czy rogalików z ciasta półkruchego.
Lekki biszkopt do tortu musi być delikatny jak chmurka. Ilość mąki jest niewielka, ale najlepiej wykorzystać mąkę tortową typu 450 (jest drobniejsza niż wspomniana wyżej krupczatka, ale stopień zmielenia jest taki sam).
Domowy makaron to prawdziwy rarytas, a mączne kluseczki kojarzą się z pachnącą kuchnią mamy lub babci. Do tego typu dań najlepiej wybrać mąkę poznańską typu 500. Dania wyjdą idealne!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.