Folia aluminiowa musi się znaleźć w każdej kuchni. Jak prawidłowo z niej korzystać?

Folia aluminiowa to jeden z bardziej potrzebnych przyborów w kuchni. Choć z pozoru dobrze wiemy, do czego służy, to niekoniecznie dobrze jej używamy. O czym warto pamiętać jeśli chodzi o folię aluminiową?

Folia aluminiowa. Jaka dobra do kuchni i nie tylko?

Jaka folia aluminiowa będzie dobra do pieczenia, grillowania i zawijania żywności? Na szczęście nie ma większych różnic pomiędzy poszczególnymi produktami oferowanymi na rynku. Folia aluminiowa zrobiła tak zawrotną karierę wtedy, gdy zaczęto ją wykorzystywać podczas pieczenia jako alternatywę  dla papieru do pieczenia. Doceniona została zwłaszcza w przygotowaniu potraw, które mają pozostać chrupkie. 

Folia aluminiowa. Jak używać, by najlepiej korzystać z niej w kuchni?

Jak używać folii aluminiowej, by w najlepszy sposób wykorzystać ją w kuchni? Zastosowania tego przyboru w kuchni jest dość oczywiste. Okazuje się jednak, że bardzo duże znaczenie ma to, którą stroną zawiniemy pieczone danie. Powinniśmy zwracać na to uwagę, bo od tego zależy to, czy potrawa ma pozostać ciepła, czy też chcemy ją dopiero podgrzać. 

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Folia aluminiowa. Która strona trzyma ciepło?

Jak powinna być używana folia aluminiowa? Która strona trzyma ciepło? Warto wiedzieć, że zadaniem strony lśniącej jest izolowanie ciepła, matowej zaś przepuszczanie go. To błyszcząca strona folii lepiej trzyma ciepło. 

Folia aluminiowa. Która strona trzyma zimno?

Jakie jeszcze zastosowania ma folia aluminiowa? Która strona trzyma zimno? Bardzo dobrym pomysłem jest także wykorzystanie tego gadżetu po to, żeby na dłużej zachować świeżość żywności. Wówczas celowe jest zawijanie produktów matową stroną do wewnątrz, błyszczą zaś na zewnątrz. Takie wykorzystanie folii aluminiowej jest bardzo cenne choćby wtedy, gdy chcemy zabrać kanapki na wycieczkę. 

Folia aluminiowa: która strona do pieczenia mięsa?

Smaczne pieczone ryby lub udka z kurczaka? Tutaj również przyda się folia aluminiowa. Która strona do pieczenia mięsa? W tym przypadku danie musi stykać się z folią po błyszczącej stronie. Od zewnątrz musi pozostawać strona matowa. 

Jak używać folii aluminiowej? Mniej typowe zastosowania

Jak używać folii aluminiowej w inny sposób, niż typowe zastosowania w pieczeniu i przechowywaniu żywności? Materiał ten bywa wykorzystywany we fryzjerstwie. Może się przydać np. do pasemek lub balejażu. W profesjonalnych zakładach fryzjerskich zastosowanie ma jednak folia aluminiowa, która jest mocniejsza od tej kuchennej. Poza tym niczym się nie różni. 

Folia aluminiowa bywa też wykorzystywana do czyszczenia naczyń, które się przypaliły. Zgina się ją wówczas w kulkę i już można zabrać się za czyszczenie. Zaletą takiego zastosowania jest to, że działa jak druciak, ale nie rysuje powierzchni naczyń.  

Jak czyścić srebro folią aluminiową?

Jak czyścić srebro folią aluminiową? Jest to jeden z popularnych domowych sposobów na to, by przywrócić dobry stan przedmiotom z cennego kruszcu. Wystarczy przygotować roztwór, w którym na 1 l wody przypada 5 łyżeczek soli. Następnie folią aluminiową wykłada się boki i spód szklanego lub plastikowego naczynia. Najlepiej zrobić to podwójnie. Ciepły roztwór należy wlać do naczynia i wrzucić do niego srebro umyte wcześniej wodą z mydłem. Ciemny nalot ze srebra powinien osadzać się stopniowo na folii aluminiowej. 

Jak nie powinna być wykorzystywana folia aluminiowa spożywcza? 

Folia aluminiowa spożywcza niekiedy bywa jednak niewłaściwie wykorzystywana i nie chodzi o to, że pokarmy zawija się w niewłaściwą stronę. Przede wszystkim ten przydatny kuchenny gadżet nie może być używany w mikrofalówce. Obowiązuje tutaj ta sama zasada, co w przypadku metalowych naczyń. Folii takiej nie powinno też się łączyć z metalowymi naczyniami, bo niekorzystnie wpływa to na smak potraw. 

Zobacz też: Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Kilka przydatnych porad

Więcej o: