Placki z twarogu. Jak przygotować, aby były puszyste i delikatne? Ważna jest kolejność dodawania składników

Placki z twarogu to ciekawa odmiana jeśli chodzi o śniadaniowe menu. To danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Może też występować w różnych wariantach. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Lubiane przez wszystkich placki z twarogu

Placki z twarogu są powszechnie lubiane. Dzięki nim można wyczarować smaczne i sycące śniadanie, które wystarczy z powodzeniem do tego, by z pełną energią rozpocząć dzień. Fakt, że placki te można łączyć z różnymi gatunkami owoców, sprzyja polubieniu ich przez dzieci. 

Placki z twarogu: jak przygotować to smaczne danie? 

Jak przygotować placki z twarogu? Okazuje się, że nie jest to zbyt trudne. Temu kulinarnemu wyzwaniu podołają także te osoby, które z rzadka udzielają się kulinarnie. Zwykle przygotowanie dużej porcji zajmuje kilka minut.

Warto przy tym dodać, że takie placki są dość bogate w składniki odżywcze i witaminy. Przede wszystkim można dzięki nim dostarczyć organizmowi solidną porcję wapnia. Ten zaś jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne znaczenie ma dla zdrowia kości, stawów i zębów. W plackach twarogowych znajdują się też:

Placki z twarogu są więc bardzo cenną pozycją w menu. Dotyczy to zwłaszcza osób w zaawansowanym wieku i starszych dzieci. Mogą być też podawane małym dzieciom, ale wówczas warto zrezygnować z cukru i soli w ich składzie. Cukier można zastąpić np. suszonymi owocami. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Placki z twarogu: składniki

Jak zrobić placki z twarogu? Składniki niezbędne do ich przygotowania nie są zbyt liczne. Nieco więcej produktów potrzeba do tego, by nadać plackom ostateczny charakter. Mogą zaś występować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Do przyrządzenia lekkich i puszystych placków twarogowych będą potrzebne następujące składniki:

  • ser twarogowy - 250 g;
  • jaja - 3 szt.;
  • mąka pszenna - 100 g;
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka;
  • cukier - 2 łyżki (można go zastąpić zdrowszym erytrolem w tej samej ilości);
  • olej (do smażenia placków).

Zobacz też: Przepis na placki na kefirze - to dzięki niemu wyjdą obłędnie pulchne i mięciutkie!

Placki z twarogu krok po kroku

Jak przyrządzić placki z twarogu krok po kroku? To całkiem proste. Należy zacząć od połączenia w misce całych jajek z cukrem. Całość należy ubić na jednolitą masę. Dodaje się do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu nadchodzi pora na dodanie całego twarogu. Przedtem należy go rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki trzeba dość dokładnie wymieszać. 

Na patelni należy rozgrzać olej. Miarą dla wyrabianych placków niech będzie 1 łyżka ciasta. Takie porcje trzeba układać na patelni i smażyć do 3 minut z każdej strony. Płomień musi być dostosowany do tego, by nie spalić ciasta. W razie potrzeby trzeba lekko zmniejszyć płomień. Po usmażeniu warto wykładać placki na ręczniki papierowe po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  

Co do placków z twarogu? Podpowiadamy! 

Jak podać to danie? Co do placków z twarogu będzie najlepiej pasowało? Podstawowym wyborem może być śmietana i niewielka ilość cukru pudru. Potrawa ta doskonale komponuje się również z sezonowymi owocami. Mogą być to borówki, truskawki lub wiśnie. Poza sezonem można je zastąpić konfiturą lub owocami tropikalnymi. Można też przygotować placki serowe w wersji wytrawnej. Wówczas cukier zastępują sól i pieprz. Do ciasta przed jego usmażeniem dodaje się zaś np. drobno pokrojoną szynkę.   

Zobacz też: Pankejki - przepis na śniadanie po amerykańsku. Dodatek czekolady zapewni efekt wow

Więcej o: