Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sajgonki stały się bardzo popularną przekąską i są coraz częstszą pozycją na kartach menu w wielu restauracjach. To za sprawą pysznego smaku i bogatego wnętrza. Wiele osób decyduje się na przygotowanie ich samodzielnie w domu, a do tego przyda się dobry i sprawdzony przepis. Nasza receptura jest łatwa i nie powinna sprawić nikomu problemu. Ważne są dwie zasady, o których wspominamy w naszym tekście poniżej.
Sajgonki - przepis na azjatycką przekąskę. Sekret smaku? Odpowiednie składniki
Sajgonki - w czym tkwi ich sekret i jak je prawidłowo przygotować?
Sekret sajgonek tkwi w odpowiedniej konsystencji - zewnętrzna warstwa powinna być chrupiąca i delikatna, zaś środek odpowiednio zbity i wilgotny. Kolejną rzeczą jest oczywiście smak! Tylko odpowiednio dobrane produkty sprawią, że sajgonki będą smakować jak te tradycyjnie azjatyckie. Wołowe mięso mielone, świeże warzywa i orientalne dodatki sprawią, że farsz wyjdzie idealny.
Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest zawijanie - ważne by odpowiednio ciasno zbić farsz i zawinąć go w zwilżony papier ryżowy. Ten etap jest kluczowy, ponieważ źle przygotowane sajgonki rozwalą się podczas smażenia i stracą swój wyjątkowy smak i ładny wygląd.
Więcej przepisów na przekąski kuchni azjatyckiej znajdziesz w naszym artykule: Spring rolls z mango i krewetkami
Zobacz wideo
Sajgonki z azjatycką precyzją
Sajgonki - przepis w kilku prostych krokach
Składniki:
- 300 g mięsa wołowego,
- 5 grzybków mun,
- cebula czerwona,
- marchewka,
- liście kapusty pekińskiej,
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
- opakowanie papieru ryżowego,
- ocet ryżowy,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe gotujemy przed rozpoczęciem przygotowywania sajgonek. Wołowinę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (możemy też użyć mięsa z bulionu lub zupy). Gotujemy, aż mięso zmięknie. Następnie drobno kroimy, a najlepiej mielimy - dzięki temu konsystencja farszu będzie lepsza.
- Grzybki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy i drobno kroimy.
- Wszystkie warzywa bardzo drobno szatkujemy - powinny być wielkości główki zapałki.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i również kroimy na drobne paski.
- Wszystkie składniki smażymy na głębokiej patelni, najlepiej w woku. Przyprawiamy, a gdy całość nabierze kolorów, przekładamy do miski.
- Kolejnym krokiem jest zawijanie sajgonek. Dłonie moczymy w occie ryżowym i lekko zwilżamy papier. Na płat papieru ryżowego nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy. Pamiętaj, żeby farsz był mocno ściśnięty
- Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, do momentu uzyskania złotego koloru
- Sajgonki najlepiej smakują podane z sosem sojowym lub słodkim chilli.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc