Sajgonki - przepis na chińską przekąskę bez wychodzenia z domu. Podstawą są odpowiednie składniki

Sajgonki to popularne danie kuchni azjatyckiej, które przypomina nieco polskie krokieciki jednak różnica jest znacząca. Przygotowuje się je ze świeżych warzyw, mięsa i papieru ryżowego. Nie brakuje też aromatycznych przypraw i sosów, które wzbogacają smak sajgonek. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz je we własnej kuchni - wystarczy dobrać odpowiednie składniki i poświęcić trochę czasu.

Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sajgonki stały się bardzo popularną przekąską i są coraz częstszą pozycją na kartach menu w wielu restauracjach. To za sprawą pysznego smaku i bogatego wnętrza. Wiele osób decyduje się na przygotowanie ich samodzielnie w domu, a do tego przyda się dobry i sprawdzony przepis. Nasza receptura jest łatwa i nie powinna sprawić nikomu problemu. Ważne są dwie zasady, o których wspominamy w naszym tekście poniżej. 

Sajgonki - w czym tkwi ich sekret i jak je prawidłowo przygotować?

Sekret sajgonek tkwi w odpowiedniej konsystencji - zewnętrzna warstwa powinna być chrupiąca i delikatna, zaś środek odpowiednio zbity i wilgotny. Kolejną rzeczą jest oczywiście smak! Tylko odpowiednio dobrane produkty sprawią, że sajgonki będą smakować jak te tradycyjnie azjatyckie. Wołowe mięso mielone, świeże warzywa i orientalne dodatki sprawią, że farsz wyjdzie idealny.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest zawijanie - ważne by odpowiednio ciasno zbić farsz i zawinąć go w zwilżony papier ryżowy. Ten etap jest kluczowy, ponieważ źle przygotowane sajgonki rozwalą się podczas smażenia i stracą swój wyjątkowy smak i ładny wygląd.

Więcej przepisów na przekąski kuchni azjatyckiej znajdziesz w naszym artykule: Spring rolls z mango i krewetkami

Zobacz wideo Sajgonki z azjatycką precyzją

Sajgonki - przepis w kilku prostych krokach

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego,
  • 5 grzybków mun,
  • cebula czerwona,
  • marchewka,
  • liście kapusty pekińskiej,
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • opakowanie papieru ryżowego,
  • ocet ryżowy,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz, 
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sos sojowy

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso wołowe gotujemy przed rozpoczęciem przygotowywania sajgonek. Wołowinę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (możemy też użyć mięsa z bulionu lub zupy). Gotujemy, aż mięso zmięknie. Następnie drobno kroimy, a najlepiej mielimy - dzięki temu konsystencja farszu będzie lepsza.
  2. Grzybki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy i drobno kroimy.
  3. Wszystkie warzywa bardzo drobno szatkujemy - powinny być wielkości główki zapałki.
  4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i również kroimy na drobne paski.
  5. Wszystkie składniki smażymy na głębokiej patelni, najlepiej w woku. Przyprawiamy, a gdy całość nabierze kolorów, przekładamy do miski. 
  6. Kolejnym krokiem jest zawijanie sajgonek. Dłonie moczymy w occie ryżowym i lekko zwilżamy papier. Na płat papieru ryżowego nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy. Pamiętaj, żeby farsz był mocno ściśnięty
  7. Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, do momentu uzyskania złotego koloru
  8. Sajgonki najlepiej smakują podane z sosem sojowym lub słodkim chilli.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: