Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sajgonki stały się bardzo popularną przekąską i są coraz częstszą pozycją na kartach menu w wielu restauracjach. To za sprawą pysznego smaku i bogatego wnętrza. Wiele osób decyduje się na przygotowanie ich samodzielnie w domu, a do tego przyda się dobry i sprawdzony przepis. Nasza receptura jest łatwa i nie powinna sprawić nikomu problemu. Ważne są dwie zasady, o których wspominamy w naszym tekście poniżej.
Sekret sajgonek tkwi w odpowiedniej konsystencji - zewnętrzna warstwa powinna być chrupiąca i delikatna, zaś środek odpowiednio zbity i wilgotny. Kolejną rzeczą jest oczywiście smak! Tylko odpowiednio dobrane produkty sprawią, że sajgonki będą smakować jak te tradycyjnie azjatyckie. Wołowe mięso mielone, świeże warzywa i orientalne dodatki sprawią, że farsz wyjdzie idealny.
Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest zawijanie - ważne by odpowiednio ciasno zbić farsz i zawinąć go w zwilżony papier ryżowy. Ten etap jest kluczowy, ponieważ źle przygotowane sajgonki rozwalą się podczas smażenia i stracą swój wyjątkowy smak i ładny wygląd.
Więcej przepisów na przekąski kuchni azjatyckiej znajdziesz w naszym artykule: Spring rolls z mango i krewetkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.