Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety ziemniaczane to sprytny i łatwy sposób na wykorzystanie wcześniej ugotowanych ziemniaków. Są naprawdę pyszne i w smaku nie ustępują normalnym, mięsnym kotletom. Jednak pewien prosty sposób potrafi zamienić je w mistrzostwo, a ów sposób jest banalny. Chodzi o ser - wystarczy dodać go do środka, a kotlety ziemniaczane zyskają nowego charakteru. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na twój dzisiejszy obiad.
Pasażerowie samolotów piją sok pomidorowy na potęgę. Naukowcy wiedzą, dlaczego
Kotlety ziemniaczane - przepis
Potrzebujesz:
- 0,5 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie)
- 1 szklanki mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej
- 1 jajka
- płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- kostkę ulubionego sera (polecam cheddar)
- 1 szklankę bułki tartej
- soli i pieprzu do smaku
- opcjonalnie: 2 ząbków czosnku
Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotleta, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
- Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumienią. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym.
Przepis na sernik z wiaderka. Delikatne i puszyste ciasto... bez spodu
Ten przepis musi zapamiętać każdy faj ziemniaków. Idę o zakład, że tak dobrych kotletów z ziemniaków nie jadłeś. Czy to będzie twój dzisiejszy obiad?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.