Kotlety ziemniaczane, czyli jak zrobić coś z niczego. Dodatek sera i pewnej przyprawy jest niezbędny, by smakowały bosko

Kotlety ziemniaczane to prosty i szybki sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Danie wydaje się zwyczajne, ale pewne dodatki zamienią je w coś naprawdę pysznego. Chodzi oczywiście o ser - pyszny i delikatnie ciągnący się po przekrojeniu kotleta. Jeśli dodatkowo doprawisz je gałką muszkatołową, zachwyt domowników murowany.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety ziemniaczane to sprytny i łatwy sposób na wykorzystanie wcześniej ugotowanych ziemniaków. Są naprawdę pyszne i w smaku nie ustępują normalnym, mięsnym kotletom.  Jednak pewien prosty sposób potrafi zamienić je w mistrzostwo, a ów sposób jest banalny. Chodzi o ser - wystarczy dodać go do środka, a kotlety ziemniaczane zyskają nowego charakteru. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na twój dzisiejszy obiad.

Sok pomidorowyPasażerowie samolotów piją sok pomidorowy na potęgę. Naukowcy wiedzą, dlaczego

Kotlety ziemniaczane - przepis

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie)
  • 1 szklanki mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej
  • 1 jajka
  • płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kostkę ulubionego sera (polecam cheddar)
  • 1 szklankę bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku
  • opcjonalnie: 2 ząbków czosnku

Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotleta, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
  3. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumienią. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym.

Pyszny sernik z wiaderkaPrzepis na sernik z wiaderka. Delikatne i puszyste ciasto... bez spodu

Ten przepis musi zapamiętać każdy faj ziemniaków. Idę o zakład, że tak dobrych kotletów z ziemniaków nie jadłeś. Czy to będzie twój dzisiejszy obiad?

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: