Kotlety ziemniaczane, czyli jak zrobić coś z niczego. Dodatek sera i pewnej przyprawy jest niezbędny, by smakowały bosko

Kotlety ziemniaczane to prosty i szybki sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Danie wydaje się zwyczajne, ale pewne dodatki zamienią je w coś naprawdę pysznego. Chodzi oczywiście o ser - pyszny i delikatnie ciągnący się po przekrojeniu kotleta. Jeśli dodatkowo doprawisz je gałką muszkatołową, zachwyt domowników murowany.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety ziemniaczane to sprytny i łatwy sposób na wykorzystanie wcześniej ugotowanych ziemniaków. Są naprawdę pyszne i w smaku nie ustępują normalnym, mięsnym kotletom.  Jednak pewien prosty sposób potrafi zamienić je w mistrzostwo, a ów sposób jest banalny. Chodzi o ser - wystarczy dodać go do środka, a kotlety ziemniaczane zyskają nowego charakteru. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na twój dzisiejszy obiad.

Kotlety ziemniaczane - przepis

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie)
  • 1 szklanki mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej
  • 1 jajka
  • płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kostkę ulubionego sera (polecam cheddar)
  • 1 szklankę bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku
  • opcjonalnie: 2 ząbków czosnku

Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotleta, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
  3. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumienią. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym.

Ten przepis musi zapamiętać każdy faj ziemniaków. Idę o zakład, że tak dobrych kotletów z ziemniaków nie jadłeś. Czy to będzie twój dzisiejszy obiad?

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: