Racuchy, przepis z kuchni naszych babć i mam, to wyjątkowo pulchne placki, które są szybkie w przygotowaniu, sycące, a do tego wyjątkowo pyszne. Ich smak przywołuje wspomnienia z lat dziecięcych, kiedy w czasie wakacji kochana babcia serwowała te placuszki z kubkiem kakao. Z naszą pomocą odtworzycie ten przepis.
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
Składniki:
Dodatkowo:
Zaczynamy od obrania jabłek, które następnie kroimy w drobną kostkę. Kolejno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, mleko, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą mieszamy - do momentu aż wytworzy się gładka masa. Wsypujemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy całość.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej i bardzo ostrożnie, łyżką, nakładamy ciasto na patelnie - formując jednocześnie małe placuszki. Nie martw się jeśli będą nieregularne. Smażymy je po ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Nasze racuchy według przepisu jak za dawnych lat, proponujemy podawać obsypane cukrem pudrem lub z domową konfiturą, np. z róży. W sezonie można je serwować z owocami. Dobrze smakują też polane syropem klonowym. Puszyste, słodkie i cudownie chrupiące placuszki mogą być wyśmienitym nie tylko śniadaniem, ale też daniem głównym, czy kolacją.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.