Złociste i chrupiące racuchy - przepis na słodkie placuszki z przepiśników naszych babć

Powrót do dzieciństwa? Postaw na racuchy i przepis na słodkie placuszki z ciasta naleśnikowego, z dodatkiem jabłek i cynamonu. To propozycja śniadań nie tylko weekendowych. Kiedy rano brak czasu na porządne śniadanie, polecamy zarezerwować sobie dokładnie 8 minut i przygotować przepyszne placuszki z naszego przepisu.

Racuchy, przepis z kuchni naszych babć i mam, to wyjątkowo pulchne placki, które są szybkie w przygotowaniu, sycące, a do tego wyjątkowo pyszne. Ich smak przywołuje wspomnienia z lat dziecięcych, kiedy w czasie wakacji kochana babcia serwowała te placuszki z kubkiem kakao. Z naszą pomocą odtworzycie ten przepis.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Racuchy, przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka (nie używaj takiego bezpośrednio z lodówki, radzimy lekko je podgrzać),
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 jabłka (najlepiej sprawdzą się takie odmiany jabłek jak: Antonówka, Ligol, Renata),
  • 3 jajka,
  • pół łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder na posypanie racuchów albo ulubiona konfitura.

Racuchy z jabłkami, czyli błyskawiczny przepis na pyszne śniadanie:

Zaczynamy od obrania jabłek, które następnie kroimy w drobną kostkę. Kolejno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, mleko, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą mieszamy - do momentu aż wytworzy się gładka masa. Wsypujemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy całość.

Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej i bardzo ostrożnie, łyżką, nakładamy ciasto na patelnie - formując jednocześnie małe placuszki. Nie martw się jeśli będą nieregularne. Smażymy je po ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. 

Propozycja podania

Nasze racuchy według przepisu jak za dawnych lat, proponujemy podawać obsypane cukrem pudrem lub z domową konfiturą, np. z róży. W sezonie można je serwować z owocami. Dobrze smakują też polane syropem klonowym. Puszyste, słodkie i cudownie chrupiące placuszki mogą być wyśmienitym nie tylko śniadaniem, ale też daniem głównym, czy kolacją. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: