Przepis na idealnie cienkie naleśniki francuskie - crepes. Wystarczy jeden trik, by wyszły perfekcyjne

Naleśniki francuskie - crepes to popularne danie, które można przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy kilka prostych składników, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło idealne, a naleśniki pyszne i cienkie, koniecznie sprawdź nasz przepis, w którym zdradzamy krok po kroku jak je przygotować.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z popularnych dań, które ma swoich zwolenników na całym świecie, są naleśniki. Przepisy nieco różnią się w zależności od kraju, jednak jedno jest pewne - w każdym wydaniu są obłędnie smaczne! Dzisiaj proponujemy przepis na idealnie cienkie i delikatne naleśniki francuskie, czyli crepes. Sprawdź jak je przygotować i jakich składników użyć by smakowały jak te podawane w Paryżu. 

Tradycyjne naleśniki francuskie - crepes

Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny skład - jest bardziej płynne dzięki większej ilości mleka i wody gazowanej. Dzięki temu konsystencja jest rzadsza a naleśniki lekkie i idealnie cienkie. Poza odpowiednio przygotowanym ciastem kluczowe okazuje się smażenie. Patelnia powinna być dobrze nagrzana i nie przywierać ani nie przypalać ciasta. Świetnie sprawi się specjalna patelnia do naleśników. Warto przelać ciasto do dzbanka lub używać chochli do sosów - to bardzo ułatwi rozprowadzanie masy. Jeśli chcesz by crepes smakiem przypominały oryginał dodaj sekretny składnik - kremową śmietankę. Efekt jest gwarantowany! 

Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Naleśniki francuskie - idealnie cienkie i delikatne

Składniki:

  • 5 łyżek masła,
  • 3 jajka,
  • szklanka zimnego mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • masło lub oliwa do natłuszczenia patelni

Sposób przygotowania:

Roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia - najlepiej jest zrobić to na tej samej patelni, na której będziemy smażyć naleśniki, dzięki czemu będzie natłuczona, a naczyń do zmywania ubędzie. 

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek. 

Na koniec dodajemy roztopione masło i śmietankę. Dokładnie miksujemy do połączenia wszystkich składników. 

Masę przekładamy do dzbanka z dziubkiem - to ułatwi nam porcjowanie. 

Natłuszczoną patelnię dobrze rozgrzewamy. Jeśli masła jest za dużo, ściągamy nadmiar ręcznikiem papierowym. 

Nalewamy porcję ciasta na patelnie, obracając nią, by masa dobrze się rozprowadziła. Po dwóch minutach podważ naleśnik łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę. Gdy naleśnik jest gotowy, odkładamy go na talerz. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. 

Z czym podać naleśniki francuskie? 

Naleśniki francuskie świetnie smakują z wieloma dodatkami. Poniżej proponujemy kilka smacznych pomysłów:

  • dżem lub konfitura
  • krem czekoladowy i banany
  • masło orzechowe i jabłko
  • twaróg i duszone jabłka
  • mascarpone z dodatkiem konfitury z wiśni
  • mascarpone i świeże figi
  • serek homogenizowany i świeże owoce
  • twarożek z miodem i orzechami włoskimi

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA