Idealny rosół z przepisu Roberta Makłowicza. Wykorzystaj trik z cebulą, by zupa wyszła klarowna

Rosół to klasyka wśród dań polskiej kuchni. Jest bardzo lubiany, a do tego może być bazą do innych potraw, np. zupy pomidorowej. Sprawdź, jak ugotować rosół idealny.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]

Rosół to staropolskie danie, którego nazwa wzięła się od słowa "rozsolić". Dlaczego? Ponieważ dawniej mięso konserwowano soląc i susząc, więc przed jedzeniem należało je wymoczyć, czyli właśnie rozsolić. A jak zrobić tę zupę, by była idealna? Proponujemy rosół z przepisu Roberta Makłowicza.

Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonuPrzepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik

Jakie składniki zawiera rosół z przepisu Roberta Makłowicza? Oto ich lista

Do ugotowania idealnego rosołu potrzebne są poniższe składniki:

  • pół kurczaka,
  • antrykot wołowy - pół kilograma,
  • woda - ok. 2 litrów (ma zakryć składniki),
  • marchewka - 3 - 4 sztuki,
  • pietruszka (korzeń) - 2 sztuki,
  • seler - pół średniej wielkości korzenia,
  • cebula (spalona na ogniu),
  • por,
  • przyprawy: liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego oraz sól i pieprz.

Rosół wołowo - drobiowyPrzepis na rosół Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła swój trik

Przygotowanie rosołu z przepisu Roberta Makłowicza składa się z kilku kroków

Ugotowanie idealnego rosołu składa się z następujących etapów:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Wstaw na gaz;
  2. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie;
  3. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, a w międzyczasie zbieraj szumowiny;
  4. Warzywa umyj, obierz i dodaj do zupy;
  5. Cebulę opal nad palnikiem i również dodaj do wywaru;
  6. Rosół gotuj przez następne dwie godziny (cały czas na małym ogniu);
  7. Na koniec przypraw solą i pieprzem do smaku.

Robert Makłowicz serwuje gotowy rosół z kawałkami mięsa i makaronem. Za to kompletnie nie zgadza się na dodanie do tej zupy ziemniaków, co robi wielu Polaków.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: