Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej

Skrzydełka na grilla to ważna pozycja w majówkowym menu. Sekretem jest oczywiście marynata. Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Sprawdź poniższy przepis.

Jak przygotować skrzydełka na grilla - bazą produkt dobrej jakości 

Jak przygotować skrzydełka na grilla, aby były aromatyczne i soczyste? Odpowiedzi warto poszukać już na etapie sklepowej lodówki. Gwarancją udanego grilla jest dobra jakość produktu, skrzydełka powinny być przede wszystkim świeże. A co to oznacza w praktyce? 

Pierś z kurczaka na grilla. Zdjęcie ilustracyjnePierś z kurczaka na grilla bez tajemnic. Kilka przydatnych tricków

Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Po czym poznać świeże mięso? 

Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Najpierw musisz wybrać świeże mięso. Już na pierwszy rzut oka można ocenić, czy dany produkt przyjechał niedawno od rzeźnika, czy od dłuższego czasu zalega w lodówce. Jak wygląda świeże mięso? Liczy się ładny kolor i brak wody wokół produktu. Świeże mięso powinno mieć też zwartą, elastyczną konsystencję. Można to sprawdzić, uciskając opakowane skrzydełka palcem lub poprosić o to sprzedawcę.  

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak zrobić skrzydełka na grilla? Ile czasu zajmie przygotowanie potrawy? 

Pomiędzy obowiązkami służbowymi a sprawami domowymi często na dodatkowe rozrywki brakuje już wolnej chwili. W poszukiwaniu prostych i szybkich kulinarnych rozwiązań zawsze warto skierować wzrok w stronę skrzydełek. Zastanawiasz się, jak zrobić skrzydełka na grilla i ile potrzebujesz czasu? Nie jest to zadanie na cały dzień, skrzydełka na grilla można przygotować w niecałe pół godziny, ale należy pamiętać o marynowaniu, ten proces powinien trwać minimum 12 godzin. Dlatego przygotowanie skrzydełek zaczynamy dzień przed planowaną imprezą przy ruszcie. 

Zobacz też: Sałatka na grilla - lekka alternatywa dla ciężkostrawnych potraw

Ile czasu gotować skrzydełka na grilla i czy ten etap jest konieczny? 

Zastanawiasz się, ile czasu gotować skrzydełka na grilla? A może wystarczy upiec surowe mięso? Dobra wiadomość jest taka, skrzydełek nie gotujemy przed grillem, wystarczy tylko je natrzeć marynatą i odstawić do lodówki przed grillowaniem. Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy tutaj:

Skrzydełka na grilla - lista składników 

Poniżej lista podstawowych produktów na grilla na około osiem osób. Zbiór przypraw znajdziesz w dalszej części artykułu. 

  • skrzydełka z kurczaka - 8 sztuk, 
  • czosnek - 4 ząbki, 
  • miód - 1 łyżka, 
  • sos sojowy - 3 łyżki, 
  • olej - 3 łyżki, 

Jak przyprawić skrzydełka na grilla - lista przypraw

Diabeł tkwi w szczegółach, także w temacie rusztu. Jak przyprawić skrzydełka na grilla, aby osiągnąć idealny smak mięsa? Wystarczy kilka podstawowych dodatków:  

  • ostra papryka - 1 łyżka, 
  • słodka papryka - 1 łyżka, 
  • pieprz - pół łyżeczki 
  • sól - szczypta

Marynata do skrzydełek na grilla - jak zrobić? 

Marynata do skrzydełek na grilla nie jest trudna w przygotowaniu. Oto sprawdzony przepis:

  • Ząbki czosnku należy obrać i przepuścić przez praskę. 
  • Do małego pojemnika włóż łyżkę miodu, olej oraz sos sojowy. 
  • Czas na przyprawy: dodaj po łyżce słodkiej i ostrej papryki oraz pół łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe! 

Kurczak z grilla. Zdjęcie ilustracyjneKurczak z grilla - majówkowy przepis dla osób na diecie

Jak marynować skrzydełka na grilla krok po kroku?

Znamy już sekret udanej marynaty, czas połączyć ją z mięsem kurczaka. Jak marynować skrzydełka na grillu? Prosta i szybka instrukcja: 

  • Skrzydełka myjemy pod zimną wodą. 
  • Następnie osuszamy. 
  • Tak przygotowane skrzydełka mieszamy z marynatą, pojemnik przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Idealny czas to 12. 
  • Skrzydełka po wyjęciu z lodówki trzymamy w temperaturze pokojowej, następnie przekładamy na rozgrzanego grilla. 
  • Pieczemy z każdej ze stron przez około 10 minut.  

Zobacz też: Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Więcej o: