Marynata do karkówki - poznaj trzy pomysły na marynaty. Proste sposoby na kruche i soczyste mięso z grilla

Marynata do karkówki to absolutna podstawa każdego udanego grilla. To dzięki niej mięso rozpływa się w ustach. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczne marynaty, które ubogacą wiosenne uczty.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Marynata do karkówki na grilla o smaku miodowo-musztardowym

Marynata do karkówki na grilla nie jest trudna w przygotowaniu. To dzięki niej danie nabiera niezapomnianego aromatu i smaku. Odrobina słodyczy miodu z dodatkiem musztardy to połączenie dosyć kontrowersyjne, ale jakże udane. Przekonajcie się o tym sami. Poznajcie wyjątkowy przepis:

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki ulubionego miodu
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa, kolendra (świeża lub suszona) - ilość wedle upodobania smakowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Kolendrę należy umyć i drobno posiekać.
  2. Dodać pozostałe składniki.
  3. Całość dokładnie wymieszać. Następnie umieścić ją w lodówce. Później nacieramy marynatą przygotowane mięso i odstawiamy na całą noc.

Marynata do karkówki z piekarnika w wersji pomidorowo - czosnkowej

Marynata do karkówki z piekarnika wykonana z pomidorów i czosnku to opcja dla miłośników włoskich smaków. Mięso będzie wyborne. Receptura na marynatę znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa do mięs
  • natka pietruszki
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez specjalną praskę.
  2. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz oliwę z oliwek.
  3. Jeśli chodzi o ilość przypraw, to wyznaczamy ją wedle uznania.  
  4. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Natkę pietruszki siekamy. Całość miksujemy dokładnie.
  5. Marynatę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  6. Nacieramy karkówkę i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Marynata do karkówki pieczonej na bazie przypraw korzennych

Marynata do karkówki pieczonej w korzennej odsłonie może mocno zaskakiwać, jednakże jej smak jest znakomity. Ponadto posiada ona liczne właściwości prozdrowotne. Przejdźmy zatem do przepisu w kilku krokach:

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 1 mały czosnek
  • kardamon, cynamon
  • 1 duża łyżka oleju roślinnego
  • 1 pomarańcza cała

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Pomarańcze dokładnie umyć i przelać wrzącą wodą.
  3. Następnie wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę na tarce. 
  4. Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Doprawić przyprawami do smaku. Marynatę odstawić na kilka godzin do lodówki. Później zamarynować mięso. 
  5. Karkówka w marynacie odstawić na całą noc do lodówki.

Zobacz też:

Więcej o: