-
Haps
-
Jak przygotować
- Marynata do karkówki - poznaj trzy pomysły na marynaty. Proste sposoby na kruche i soczyste mięso z grilla
Marynata do karkówki - poznaj trzy pomysły na marynaty. Proste sposoby na kruche i soczyste mięso z grilla
Marynata do karkówki to absolutna podstawa każdego udanego grilla. To dzięki niej mięso rozpływa się w ustach. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczne marynaty, które ubogacą wiosenne uczty.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Marynata do karkówki na grilla o smaku miodowo-musztardowym
Marynata do karkówki na grilla nie jest trudna w przygotowaniu. To dzięki niej danie nabiera niezapomnianego aromatu i smaku. Odrobina słodyczy miodu z dodatkiem musztardy to połączenie dosyć kontrowersyjne, ale jakże udane. Przekonajcie się o tym sami. Poznajcie wyjątkowy przepis:
Składniki:
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki ulubionego miodu
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa, kolendra (świeża lub suszona) - ilość wedle upodobania smakowego
Sposób przyrządzenia:
- Kolendrę należy umyć i drobno posiekać.
- Dodać pozostałe składniki.
- Całość dokładnie wymieszać. Następnie umieścić ją w lodówce. Później nacieramy marynatą przygotowane mięso i odstawiamy na całą noc.
Marynata do karkówki z piekarnika w wersji pomidorowo - czosnkowej
Marynata do karkówki z piekarnika wykonana z pomidorów i czosnku to opcja dla miłośników włoskich smaków. Mięso będzie wyborne. Receptura na marynatę znajduje się poniżej:
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa do mięs
- natka pietruszki
- 1 cebula
Wykonanie:
- Czosnek należy obrać i przecisnąć przez specjalną praskę.
- Następnie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz oliwę z oliwek.
- Jeśli chodzi o ilość przypraw, to wyznaczamy ją wedle uznania.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Natkę pietruszki siekamy. Całość miksujemy dokładnie.
- Marynatę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Nacieramy karkówkę i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Marynata do karkówki pieczonej na bazie przypraw korzennych
Marynata do karkówki pieczonej w korzennej odsłonie może mocno zaskakiwać, jednakże jej smak jest znakomity. Ponadto posiada ona liczne właściwości prozdrowotne. Przejdźmy zatem do przepisu w kilku krokach:
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1 mały czosnek
- kardamon, cynamon
- 1 duża łyżka oleju roślinnego
- 1 pomarańcza cała
Wykonanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Pomarańcze dokładnie umyć i przelać wrzącą wodą.
- Następnie wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę na tarce.
- Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Doprawić przyprawami do smaku. Marynatę odstawić na kilka godzin do lodówki. Później zamarynować mięso.
- Karkówka w marynacie odstawić na całą noc do lodówki.
Zobacz też: