Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sernik z jogurtów greckich jest lżejszą alternatywą dla twarogowego klasyka. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Sekretem jest dodanie do masy budyniu waniliowego, który nada wypiekowi idealnej konsystencji i wyjątkowej delikatności.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na początek oddziel żółtka od białek. Z tych drugich ubij sztywną pianę, zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększając. Stopniowo dodawaj do niej cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując.
Żółtka utrzyj mikserem, a następnie dodaj do nich olej, jogurty i budynie. Wszystko mieszaj na najmniejszych obrotach. Na sam koniec do masy z żółtek dodaj ubitą pianę z białek.
Herbatniki pokrusz na drobno i dodaj do nich miękkie masło, a następnie wymieszaj. Powinny mieć konsystencję mokrego żwirku.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nim masę z herbatników. Spód dociśnij przy pomocy łyżki i wylej na niego masę jogurtowo-budyniową. Sernik w 180 stopniach przez około 50-60 min.
Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Wystudzone ciasto podawaj z polewą czekoladową lub owocową. Smacznego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.