Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Jeśli szukacie inspiracji na ciekawy deser, to dobrze trafiliście. Przedstawiamy piwne tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz, pochodzące z odcinka 431. jej programu kulinarnego "Ewa Gotuje".
Jakie składniki są potrzebne do piwnego tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz? Przygotuj następujące produkty
Jeśli chcesz zrobić na deser piwne tiramisu potrzebujesz poniższych składników:
- serka mascarpone - ćwierć kilograma,
- śmietany - 150 ml,
- ciemnego piwa - pół litra,
- cukier puder - 4 łyżki,
- aromat waniliowy - łyżeczka,
- małe, okrągłe biszkopty (ciastka) - opakowanie,
- kakao do posypania,
- maliny (świeże bądź mrożone).
Instrukcja przyrządzenia piwnego tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz
Przygotowanie na deser piwnego tiramisu składa się z następujących etapów:
- Wymieszaj w misce schłodzony serek ze śmietaną i ubij;
- Dodaj cukier puder i zmiksuj całość. Dopraw aromatem waniliowym;
- Dolej około 75 ml piwa i wymieszaj;
- W pozostałym piwie namocz biszkopty, po czym ułóż je na dnie słoiczka lub szerszej szklanki;
- Na warstwę ciastek nałóż masę serową. Na nią połóż maliny;
- Powtarzaj czynności do momentu zapełnienia słoiczka bądź szklanki;
- Na koniec posyp kakao i udekoruj malinami;
- Kolejne porcje deseru rób w ten sam sposób.
Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.