Lekki i kremowy deser, czyli piwne tiramisu. Przepis Ewy Wachowicz jest nietypowy, ale jak smakuje

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych i lubianych deserów. Łatwo go zrobić i jest naprawdę pyszny. Ewa Wachowicz proponuje nietypową, piwną wersję tego smakołyku. Co powiecie na nieco odmieniony przepis?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Jeśli szukacie inspiracji na ciekawy deser, to dobrze trafiliście. Przedstawiamy piwne tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz, pochodzące z odcinka 431. jej programu kulinarnego "Ewa Gotuje". 

Jakie składniki są potrzebne do piwnego tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz? Przygotuj następujące produkty

Jeśli chcesz zrobić na deser piwne tiramisu potrzebujesz poniższych składników:

  • serka mascarpone - ćwierć kilograma,
  • śmietany - 150 ml,
  • ciemnego piwa - pół litra,
  • cukier puder - 4 łyżki,
  • aromat waniliowy - łyżeczka,
  • małe, okrągłe biszkopty (ciastka) - opakowanie,
  • kakao do posypania,
  • maliny (świeże bądź mrożone).

Instrukcja przyrządzenia piwnego tiramisu z przepisu Ewy Wachowicz

Przygotowanie na deser piwnego tiramisu składa się z następujących etapów:

  1. Wymieszaj w misce schłodzony serek ze śmietaną i ubij;
  2. Dodaj cukier puder i zmiksuj całość. Dopraw aromatem waniliowym;
  3. Dolej około 75 ml piwa i wymieszaj;
  4. W pozostałym piwie namocz biszkopty, po czym ułóż je na dnie słoiczka lub szerszej szklanki;
  5. Na warstwę ciastek nałóż masę serową. Na nią połóż maliny;
  6. Powtarzaj czynności do momentu zapełnienia słoiczka bądź szklanki;
  7. Na koniec posyp kakao i udekoruj malinami;
  8. Kolejne porcje deseru rób w ten sam sposób. 

Podawaj po schłodzeniu w lodówce. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: