Więcej przepisów na obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dania bez mięsa dla wielu kojarzą się z nudną sałatką i posiłkiem, który nie zaspokoi głodu. Nic bardziej mylnego! Powstaje coraz więcej przepisów wegetariańskich, a także wegańskich, które pozwalają odkryć nowe pyszne smaki.
Istnieje też wiele zamienników mięsa, które nie tylko pysznie smakują, ale pomagają w ograniczeniu jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością zadowolą wegetarian i nie tylko.
Kotlety warzywne - pyszny obiad bez mięsa. Szybki przepis wegetariański
Zamienniki mięsa stają się coraz bardziej popularne, i nic w tym dziwnego są o wiele zdrowsze, zawierają cenne składniki i pomagają dbać o środowisko. Ograniczenie jedzenia mięsa wcale nie musi być ciężkim wyzwaniem. Wystarczy znajomość i wprowadzenie kilku produktów do kuchni a obiady bez mięsa będą coraz częściej gościć na naszych stołach.
Poza warzywnymi wersjami kotletów ciekawym smakiem są składniki takie jak tofu, seitan, kotlety sojowe i grzyby. Odpowiednio dobrane przyprawy i marynaty sprawią, że wegetariańskie kotlety będą naprawdę smaczne. Przedstawiamy przepisy, łatwe w przygotowaniu, które nie są zbyt czasochłonne.
Więcej przepisów na dania bez mięsa znajdziesz w naszym artykule: Obiad bez mięsa? Oto kilka inspiracji na dania w wersji wege
Obiad bez mięsa - kotlety z cukinii i kaszy. Szybki przepis na wegetariański posiłek
Składniki na wegetariańskie kotlety:
- 3 cukinie,
- 2 marchewki
- woreczek kaszy jaglanej,
- cebula,
- jajko,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- czosnek,
- posiekana natka pietruszki i koperek,
- łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- 6 łyżek bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania kaszy według zaleceń producenta.
- Warzywa dokładnie myjemy - cukinię, cebulę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukinia puści sok, odciskamy ją z nadmiaru wody.
- Do miski z warzywami dodajemy kaszę. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pozostałymi składnikami - kminikiem, kolendrą, czosnkiem i pieprzem.
- Do masy dodajemy jajko, natkę pietruszki i koperek. Dokładnie mieszamy - jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej.
- W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron.
- Rumiane kotleciki ściągamy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze świeżą sałatą lub surówką.
Kotlet z boczniaka - przepis na zamiennik schabowego
Składniki:
- 250 g boczniaków,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej
Sposób przygotowania:
- Boczniaki delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy na puszystą masę.
- Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do uzyskania złotej i chrupiącej panierki.
- Boczniaki smakują świetnie jako zamiennik kotleta schabowego, można podawać je z każdym ulubionym dodatkiem. Polecamy połączenie z lekkim sosem jogurtowym i świeżym miksem sałat.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.