Obiad bez mięsa - kotlety w zdrowszej wersji. Z czego je przygotować? Składniki znajdziesz w spiżarni

Tradycyjne kotlety w łatwy sposób można zastąpić wersją bez mięsa. To nie tylko zdrowszy pomysł, ale też ciekawa alternatywa dla typowych dań obiadowych. Użyj zaledwie kilku składników, by urozmaicić swoje menu - przepis zasmakuje nawet zagorzałym fanom mięsa.

Więcej przepisów na obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dania bez mięsa dla wielu kojarzą się z nudną sałatką i posiłkiem, który nie zaspokoi głodu. Nic bardziej mylnego! Powstaje coraz więcej przepisów wegetariańskich, a także wegańskich, które pozwalają odkryć nowe pyszne smaki.

Istnieje też wiele zamienników mięsa, które nie tylko pysznie smakują, ale pomagają w ograniczeniu jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością zadowolą wegetarian i nie tylko. 

Kotlety warzywne - pyszny obiad bez mięsa. Szybki przepis wegetariański

Zamienniki mięsa stają się coraz bardziej popularne, i nic w tym dziwnego są o wiele zdrowsze, zawierają cenne składniki i pomagają dbać o środowisko. Ograniczenie jedzenia mięsa wcale nie musi być ciężkim wyzwaniem. Wystarczy znajomość i wprowadzenie kilku produktów do kuchni a obiady bez mięsa będą coraz częściej gościć na naszych stołach.

Poza warzywnymi wersjami kotletów ciekawym smakiem są składniki takie jak tofu, seitan, kotlety sojowe i grzyby. Odpowiednio dobrane przyprawy i marynaty sprawią, że wegetariańskie kotlety będą naprawdę smaczne. Przedstawiamy przepisy, łatwe w przygotowaniu, które nie są zbyt czasochłonne.

Więcej przepisów na dania bez mięsa znajdziesz w naszym artykule: Obiad bez mięsa? Oto kilka inspiracji na dania w wersji wege

Obiad bez mięsa - kotlety z cukinii i kaszy. Szybki przepis na wegetariański posiłek

Składniki na wegetariańskie kotlety: 

  • 3 cukinie,
  • 2 marchewki
  • woreczek kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • jajko,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • czosnek,
  • posiekana natka pietruszki i koperek,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 łyżek bułki tartej 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania kaszy według zaleceń producenta.
  2. Warzywa dokładnie myjemy - cukinię, cebulę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukinia puści sok, odciskamy ją z nadmiaru wody.
  3. Do miski z warzywami dodajemy kaszę. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pozostałymi składnikami - kminikiem, kolendrą, czosnkiem i pieprzem. 
  4. Do masy dodajemy jajko, natkę pietruszki i koperek. Dokładnie mieszamy - jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej. 
  5. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron. 
  6. Rumiane kotleciki ściągamy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze świeżą sałatą lub surówką.

Kotlet z boczniaka - przepis na zamiennik schabowego

Składniki:

  • 250 g boczniaków,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy na puszystą masę. 
  3. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. 
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do uzyskania złotej i chrupiącej panierki. 
  5. Boczniaki smakują świetnie jako zamiennik kotleta schabowego, można podawać je z każdym ulubionym dodatkiem. Polecamy połączenie z lekkim sosem jogurtowym i świeżym miksem sałat. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: