Hummus, czyli popularna na Bliskim Wschodzie pasta, przyrządzona z ciecierzycy coraz śmielej podbija podniebienia Polaków. Trudno się dziwić, świetnie smakuje zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i jako dip podawany z surowymi warzywami. Warto dodać, że choć bazą tradycyjnego hummusu są ziarna ciecierzycy, obecnie przyrządza się go także z innych nasion strączkowych m.in. z fasoli, czy soczewicy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Przygotowanie pasty z ciecierzycy nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Zachęcamy do przygotowania hummusu z tego przepisu. Klasyczną wersję można wzbogacić o ulubione dodatki.
Składniki:
Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce. Zblenduj ziarna, dodając do nich odrobinę wody (lub zalewy, w której znajdowała się ciecierzyca). Przez cały czas ucierając ciecierzycę, dodaj pastę tahini, czosnek (nie przepuszczaj go wcześniej przez praskę) oraz sok z cytryny. Gdy hummus będzie miał już konsystencję pasty, dorzuć przyprawy i oliwę.
Jeśli będziesz mieć problem z uzyskaniem gładkiej i jednolitej masy, dodaj więcej wody, zalewy lub oliwy. Gotowy hummus przełóż do miski, udekoruj ziarnami sezamu, czarnuszki lub polej odrobiną oliwy.
Hummus możesz podawać jako dodatek do pieczywa lub tortilli. Będzie dobrze smakował także jako dip do warzyw. Warto podawać go z pociętymi w słupki ogórkami, papryką, czy selerem naciowym. Pasta z ciecierzycy może być także składnikiem popularnych ostatnio bowli. Dobrze komponuje się z kaszami, ryżem, a także z awokado, jajkiem sadzonym i falafelem. Warto wypróbować ją także jako nadzienie do naleśników.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.