Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli powoli dopada cię świąteczna gorączka to doskonale to rozumiemy. Przeszukiwanie internetu, aby znaleźć dania, które zaskoczą gości. Sałatki lubi każdy, większość z nas kocha klasyczną jarzynową. Ale w tym roku postanowiliśmy nieco bardziej urozmaicić nasz wielkanocny stół. Znaleźliśmy aż dziesięć sałatek, które skradną serce niejednego fana jarzynowej. Są smaczne, aromatyczne i niejednego zachwycą. Zaszalej w kuchni i zaskocz siebie i swoich bliskich. Do dzieła!
Zobacz wideo Sałatki na święta proponujemy jarzynową lub śledziową
1. Sałatka z pieczarkami
Składniki:
- Pieczarki (2 opakowania)
- Majonez (3-4 łyżki)
- Szczypiorek
- Jajka (5-6 sztuk)
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Pieczarki musisz sparzyć. Wrzucaj porcjami do gotującej się wody na dosłownie 2-3 minutki.
- Po sparzeniu odstaw do wystygnięcia.
- Jajka, pieczarki oraz szczypiorek pokrój w małą kostkę.
- Wrzuć wszystko do miski, dodaj majonez oraz odrobinę soli i i pieprzu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
2. Sałatka z ryżem i kukurydzą
Składniki:
- Kukurydza
- Ryż (1 szklanka)
- Majonez (3-4 łyżki)
- Jajka (5 sztuk)
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Następnie zajmij się ryżem. Wsyp go garnka szklankę ryżu i zalej dwiema szklankami wody. Dodaj sól i odrobinkę oliwy z oliwek.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wrzuć do miski. Dodaj ugotowany i przestygnięty ryż oraz pokrojone jajka.
- Na końcu dodaj majonez oraz pieprz i sól. Całość wymieszaj.
3. Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- Pierś z kurczaka (całe opakowanie lub 400 g)
- 2 zupki chińskie (czerwona i zielona)
- Kukurydza
- Kapusta pekińska
- Czerwona papryka
- Tłuszcz do smażenia fileta
- Majonez
Przygotowanie:
- Pokrój fileta w drobną kostkę i przysmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Odstaw do wystygnięcia.
- Kapustę pokrój w drobne paski, paprykę w kosteczkę.
- Następnie makaron z zupek chińskim wraz z samą przyprawą umieść w misce. Dodaj fileta, warzywa, kukurydzę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki, aby makaron mógł zmięknąć a sałatka się przegryźć.
4. Gyros
Składniki:
- Filet z kurczaka (300-400 g)
- Majonez, ketchup
- Przyprawa do gyrosa
- Kukurydza
- Ogórki konserwowe
- Czerwona papryka
- Kapusta pekińska
- Czerwona cebula
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrój fileta w drobną kostkę. Posyp przyprawą do gyrosa i odstaw do lodówki na 30-40 min.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Paprykę, ogórki, cebulkę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź.
- Usmaż fileta na patelni z odrobiną tłuszczu. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj dużą miskę lub naczynie, w której będziesz układać sałatkę.
- Na sam spód daj fileta z cebulką i przykryj warstwą ketchupu. Kolejną warstwą będą ogórki , kukurydza oraz majonez. Następnie papryka oraz kapusta pekińska.
5. Sałatka makaronowa
Składniki:
- Makaron (200-300g)
- Szynka (200 g)
- Kukurydza
- Majonez
- Ogórki konserwowe (6 sztuk)
- Papryka czerwona
- Szczypiorek
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron. Pamiętaj, aby był al. Dente będzie dużo lepszy do sałatki.
- Następnie pokrój pozostałe składniki w kostkę. Kukurydzę odcedź. Wsyp wszystko do większej miski.
- Dodaj miski dodaj wystygnięty makaron, majonez, pieprz, sól raz szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki:
Wędzone udka z kurczaka (2 sztuki)
- Majonez
- Pieprz, sól
- Kukurydza
- Papryka czerwona
- Por
- Ogórki kiszone (3 sztuki)
- Musztarda (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
- Na samym początku zajmij się mięsem. Oddziel od kości, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Następnie paprykę, por oraz ogórki pokrój w kostkę. Por przerzuć na sitko i zlej wrzątkiem.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Następnie do kurczaka dodaj wszystkie warzywa, pieprz, sól, musztardę oraz majonez. Całość wymieszaj.
7. Sałatka z szynką
Składniki:
- Szynka konserwowa (400 g)
- Ogórki konserwowe (8 sztuk)
- Jajka (4 sztuki)
- kukurydza
- Szczypior
- Majonez
- Chrzan (1 łyżeczka)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Obrane odstaw do wystygnięcia.
- Szynkę, jajka, ogórki pokrój w drobną kostkę. Przerzuć do miski i dodaj odcedzoną kukurydzę oraz szczypiorek.
- Do całości dodaj chrzan, majonez oraz pieprz i sól. Całość dobrze wymieszaj.
8. Sałatka porowa
Składniki:
- Por (1 duży lub 2 mniejsze)
- Groszek
- Kukurydza
- Ogórki konserwowe (4 sztuki)
- Jajka (5 sztuk)
- Majonez
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystygnięcia.
- Por pokrój w drobną kostkę, przerzuć na sitko i zlej wrzątkiem.
- Jajka oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski.
- Dodaj odcedzoną kukurydzę i groszek.
- Do całości dodaj majonez, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie całość.
9. Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- Kilogram ziemniaków
- Jajka (6 sztuk)
- Czerwona cebula (1 sztuka)
- Szczypior
- Ogórki konserwowe (7 sztuk)
- Majonez
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie.
- Jajka również ugotuj (na twardo).
- Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka również.
- Wrzuć do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, ogórki oraz szczypiorek. Całość przypraw solom i pieprzem.
- Na koniec dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.
10. Sałatka śledziowa
Składniki:
- Śledzie w oleju (400 g)
- Jajka (3 sztuki)
- Ziemniaki (5 sztuk)
- Czerwona cebula
- Koper
- Ogórki konserwowe (5 sztuk)
- Majonez
- Obierz ziemniaki i ugotuj. Odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek.
- Śledzie odciśnij z nadmiaru oleju. Pokrój w paski.
- Ugotowane ziemniaki oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Przerzuć do miski.
- Do ziemniaków dodaj pokrojoną cebulkę oraz ogórki. Do całości dodaj również śledzie.
- Dorzuć posiekany koperek. Całość przypraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.