10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Bez nich świąteczny stół nie może istnieć. Idealne jako dodatek do mięs

Bez sałatki jarzynowej żadne święta nie mają sensu. w tym roku zaszalej i zrób dodatkowo coś innego. Mamy aż 10 różnych sałatek. Gwarantujemy, że twoi goście będą zachwyceni.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli powoli dopada cię świąteczna gorączka to doskonale to rozumiemy. Przeszukiwanie internetu, aby znaleźć dania, które zaskoczą gości. Sałatki lubi każdy, większość z nas kocha klasyczną jarzynową. Ale w tym roku postanowiliśmy nieco bardziej urozmaicić nasz wielkanocny stół. Znaleźliśmy aż dziesięć sałatek, które skradną serce niejednego fana jarzynowej. Są smaczne, aromatyczne i niejednego zachwycą. Zaszalej w kuchni i zaskocz siebie i swoich bliskich. Do dzieła!

Zobacz wideo Sałatki na święta proponujemy jarzynową lub śledziową

1. Sałatka z pieczarkami

Składniki:

  • Pieczarki (2 opakowania)
  • Majonez (3-4 łyżki)
  • Szczypiorek
  • Jajka (5-6 sztuk)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Pieczarki musisz sparzyć. Wrzucaj porcjami do gotującej się wody na dosłownie 2-3 minutki.
  3. Po sparzeniu odstaw do wystygnięcia.
  4. Jajka, pieczarki oraz szczypiorek pokrój w małą kostkę.
  5. Wrzuć wszystko do miski, dodaj majonez oraz odrobinę soli i i pieprzu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.

2. Sałatka z ryżem i kukurydzą

Składniki:

  • Kukurydza
  • Ryż (1 szklanka)
  • Majonez (3-4 łyżki)
  • Jajka (5 sztuk)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Następnie zajmij się ryżem. Wsyp go garnka szklankę ryżu i zalej dwiema szklankami wody. Dodaj sól i odrobinkę oliwy z oliwek.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i wrzuć do miski. Dodaj ugotowany i przestygnięty ryż oraz pokrojone jajka.
  4. Na końcu dodaj majonez oraz pieprz i sól. Całość wymieszaj.

3. Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

  • Pierś  z kurczaka (całe opakowanie lub 400 g)
  • 2 zupki chińskie (czerwona i zielona)
  • Kukurydza
  • Kapusta pekińska
  • Czerwona papryka
  • Tłuszcz do smażenia fileta
  • Majonez

Przygotowanie:

  1. Pokrój fileta w drobną kostkę i przysmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Kapustę pokrój w drobne paski, paprykę w kosteczkę.
  3. Następnie makaron z zupek chińskim wraz z samą przyprawą umieść w misce. Dodaj fileta, warzywa, kukurydzę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki, aby makaron mógł zmięknąć a sałatka się przegryźć.

4. Gyros

Składniki:

  • Filet z kurczaka (300-400 g)
  • Majonez, ketchup
  • Przyprawa do gyrosa
  • Kukurydza
  • Ogórki konserwowe
  • Czerwona papryka
  • Kapusta pekińska
  • Czerwona cebula
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrój fileta w drobną kostkę. Posyp przyprawą do gyrosa i odstaw do lodówki na 30-40 min.
  2. W tym czasie przygotuj warzywa. Paprykę, ogórki, cebulkę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź.
  3. Usmaż fileta na patelni z odrobiną tłuszczu. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Przygotuj dużą miskę lub naczynie, w której będziesz układać sałatkę.
  5. Na sam spód daj fileta z cebulką i przykryj warstwą ketchupu. Kolejną warstwą będą ogórki , kukurydza oraz majonez. Następnie papryka oraz kapusta pekińska.

5. Sałatka makaronowa

Składniki:

  • Makaron (200-300g)
  • Szynka (200 g)
  • Kukurydza
  • Majonez
  • Ogórki konserwowe (6 sztuk)
  • Papryka czerwona
  • Szczypiorek
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron. Pamiętaj, aby był al. Dente będzie dużo lepszy do sałatki.
  2. Następnie pokrój pozostałe składniki w kostkę. Kukurydzę odcedź. Wsyp wszystko do większej miski.
  3. Dodaj miski dodaj wystygnięty makaron, majonez, pieprz, sól raz szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:

Wędzone udka z kurczaka (2 sztuki)

  • Majonez
  • Pieprz, sól
  • Kukurydza
  • Papryka czerwona
  • Por
  • Ogórki kiszone (3 sztuki)
  • Musztarda (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zajmij się mięsem. Oddziel od kości, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
  2. Następnie paprykę, por oraz ogórki pokrój w kostkę. Por przerzuć na sitko i zlej wrzątkiem.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Następnie do kurczaka dodaj wszystkie warzywa, pieprz, sól, musztardę oraz majonez. Całość wymieszaj.

7. Sałatka z szynką

Składniki:

  • Szynka konserwowa (400 g)
  • Ogórki konserwowe (8 sztuk)
  • Jajka (4 sztuki)
  • kukurydza
  • Szczypior
  • Majonez
  • Chrzan (1 łyżeczka)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obrane odstaw do wystygnięcia.
  2. Szynkę, jajka, ogórki pokrój w drobną kostkę. Przerzuć do miski i dodaj odcedzoną kukurydzę oraz szczypiorek.
  3. Do całości dodaj chrzan, majonez oraz pieprz i sól. Całość dobrze wymieszaj.

8. Sałatka porowa

Składniki:

  • Por (1 duży lub 2 mniejsze)
  • Groszek
  • Kukurydza
  • Ogórki konserwowe (4 sztuki)
  • Jajka (5 sztuk)
  • Majonez
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Por pokrój w drobną kostkę, przerzuć na sitko i zlej wrzątkiem.
  3. Jajka oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski.
  4. Dodaj odcedzoną kukurydzę i groszek.
  5. Do całości dodaj majonez, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie całość.

9. Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • Jajka (6 sztuk)
  • Czerwona cebula (1 sztuka)
  • Szczypior
  • Ogórki konserwowe (7 sztuk)
  • Majonez

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Jajka również ugotuj (na twardo).
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka również.
  4. Wrzuć do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, ogórki oraz szczypiorek. Całość przypraw solom i pieprzem.
  5. Na koniec dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.

10. Sałatka śledziowa

Składniki:

  • Śledzie w oleju (400 g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Ziemniaki (5 sztuk)
  • Czerwona cebula
  • Koper
  • Ogórki konserwowe (5 sztuk)
  • Majonez
  1. Obierz ziemniaki i ugotuj. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek.
  3. Śledzie odciśnij z nadmiaru oleju. Pokrój w paski.
  4. Ugotowane ziemniaki oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Przerzuć do miski.
  5. Do ziemniaków dodaj pokrojoną cebulkę oraz ogórki. Do całości dodaj również śledzie.
  6. Dorzuć posiekany koperek. Całość przypraw solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.