Lazania (lasagne) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej w Polsce, oprócz pizzy i spaghetti. Przepis na danie na bazie tego makaronu może obejmować wiele różnych produktów. Istnieją zarówno mięsne wersje lasagne, jak i wegetariańskie. Łączy je jednak to, że farsz jest zawsze gęsty i uzyskuje się go z całej zawartości opakowań poszczególnych składników. Nie jest to danie należące do niskokalorycznych, jest jednak niewątpliwie bardzo sycące.
Zobacz wideo Lazania: wersja bez makaronu z cukinią i wołowiną
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Lazania w wersji na bogato - co potrzebujesz?
Przepis uwzględnia następujące składniki:
- makaron lazania,
- mięso mielone - 500 g,
- kukurydza w puszce,
- pomidory krojone z puszki,
- pieczarki - 500 g,
- cebula,
- cztery ząbki czosnku,
- opakowanie sera mozzarella,
- kostka sera żółtego,
- słoik sosu bolońskiego,
- bazylia,
- sól,
- masło,
- dwie łyżki mąki,
- mleko - 1,5-2 szklanki,
- gałka muszkatołowa mielona,
- oregano,
- pieprz.
Lazania w wersji na bogato. Sposób przygotowania
- Aby przygotować sos beszamelowy, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, zamieszaj na gładką masę. Tutaj potrzebna jest cierpliwość! Im dłużej mieszasz, tym gładszą konsystencję uzyskasz. Stopniowo wlej mleko i mieszaj, aż do momentu, w którym sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną przyprawy ziołowo-warzywnej.
- Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj czosnek i mięso, następnie - pokrojone pomidory z puszki, sos boloński, kukurydzę i podsmażone wcześniej pieczarki. Dopraw przyprawami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wylej niewielką ilość sosu beszamelowego. Ułóż płaty makaronu ugotowane według instrukcji na opakowaniu, a na to sos beszamelowy, mięso, ser mozzarella oraz trochę żółtego sera, a następnie ponownie makaron. Czynność powtórz. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i duża ilość żółtego sera. Całość posyp mąką.
- Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 35 min. Naczynie odkryj i zapiekaj dotąd, aż ser się zarumieni. Innym sposobem jest pieczenie lasagne ok. 40 min, a następnie wyłączenie piekarnika i pozostawienie jej na jeszcze około 30 min. Lazania wtedy jest bardziej zwarta.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.