Lazania w wersji "na bogato" z beszamelem. Przepis na obłędnie smaczny i sycący włoski obiad

Lazania to bardzo charakterystyczna potrawa przygotowywana przez Włochów. Jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa "laganon'', które oznacza płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojonego w paski. Najpopularniejsze odmiany tej potrawy to lasagne bolognese, lasagne Napoli, oraz wersja z sosem beszamelowym i serem żółtym, którą prezentujemy.

Lazania (lasagne) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej w Polsce, oprócz pizzy i spaghetti. Przepis na danie na bazie tego makaronu może obejmować wiele różnych produktów. Istnieją zarówno mięsne wersje lasagne, jak i wegetariańskie. Łączy je jednak to, że farsz jest zawsze gęsty i uzyskuje się go z całej zawartości opakowań poszczególnych składników. Nie jest to danie należące do niskokalorycznych, jest jednak niewątpliwie bardzo sycące.

Zobacz wideo Lazania: wersja bez makaronu z cukinią i wołowiną

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Lazania w wersji na bogato - co potrzebujesz?

Przepis uwzględnia następujące składniki:

  • makaron lazania,
  • mięso mielone - 500 g,
  • kukurydza w puszce,
  • pomidory krojone z puszki,
  • pieczarki - 500 g,
  • cebula,
  • cztery ząbki czosnku,
  • opakowanie sera mozzarella,
  • kostka sera żółtego,
  • słoik sosu bolońskiego,
  • bazylia,
  • sól,
  • masło,
  • dwie łyżki mąki,
  • mleko - 1,5-2 szklanki,
  • gałka muszkatołowa mielona,
  • oregano,
  • pieprz.

Lazania w wersji na bogato. Sposób przygotowania

  1. Aby przygotować sos beszamelowy, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, zamieszaj na gładką masę. Tutaj potrzebna jest cierpliwość! Im dłużej mieszasz, tym gładszą konsystencję uzyskasz. Stopniowo wlej mleko i mieszaj, aż do momentu, w którym sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną przyprawy ziołowo-warzywnej.
  2. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj czosnek i mięso, następnie - pokrojone pomidory z puszki, sos boloński, kukurydzę i podsmażone wcześniej pieczarki. Dopraw przyprawami.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wylej niewielką ilość sosu beszamelowego. Ułóż płaty makaronu ugotowane według instrukcji na opakowaniu, a na to sos beszamelowy, mięso, ser mozzarella oraz trochę żółtego sera, a następnie ponownie makaron. Czynność powtórz. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i duża ilość żółtego sera. Całość posyp mąką.
  4. Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 35 min. Naczynie odkryj i zapiekaj dotąd, aż ser się zarumieni. Innym sposobem jest pieczenie lasagne ok. 40 min, a następnie wyłączenie piekarnika i pozostawienie jej na jeszcze około 30 min. Lazania wtedy jest bardziej zwarta.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: