• Link został skopiowany

Fale Dunaju - przepis Ewy Wachowicz na szybkie i pyszne ciasto. Możesz je zrobić w ostatniej chwili

Fale Dunaju to przepis na ciasto, który jest prosty i szybki do zrealizowania. Przedstawiamy pomysł Ewy Wachowicz na ten deserowy klasyk. Przygotujesz go w ostatniej chwili, gdy okaże się, że nie masz co podać gościom!
Ciasto Fale Dunaju
fot. shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Jeśli lubicie tradycyjne, polskie ciasta to na pewno spodoba wam się nasza propozycja na Fale Dunaju - receptura pochodzi z 80. odcinka "Ewa Gotuje". Wypróbujcie koniecznie ten szybki i prosty przepis na słodki wypiek.

Fale Dunaju - przepis wymaga następujących składników [LISTA]

Aby upiec ciasto Fale Dunaju, przygotuj sobie poniższe produkty:

Ciasto:

  • wiśnie (lub inne owoce) - ok. pół kilograma,
  • masło - ćwierć kilograma,
  • cukier - ćwierć kilograma,
  • mąka - ok. pół kilograma,
  • jajka - 6 sztuk,
  • proszek do pieczenia - łyżka,
  • kakao - 2 łyżki (+ odrobina do posypania),
  • bułka tarta - do posypania blachy.

Masa:

  • masło - ćwierć kilograma,
  • mleko - 2 szklanki,
  • budyń waniliowy (lub śmietankowy) - opakowanie,
  • cukier - 2 łyżki,
  • spirytus - kieliszek.

Sposób wykonania Fal Dunaju z przepisu Ewy Wachowicz to kilka prostych czynności

Pieczenie Fal Dunaju składa się z następujących etapów:

Ciasto:

  1. Owoce umyj, jeśli trzeba to pokrój w mniejsze części i wyjmij pestki;
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj pojedynczo jajka;
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko i podziel ciasto na dwie części;
  4. Jedną część pozostaw, do drugiej dodaj kakao i wymieszaj;
  5. Przygotuj głęboką blachę - natłuść, posyp bułką tartą i wyłóż papierem do pieczenia;
  6. Umieść jasne ciasto na blasze, na nim połóż ciemne. Posyp owocami (możesz je lekko wcisnąć w ciasto;
  7. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 - 45 minut;

Masa budyniowa:

  1. Budyń zagotuj z mlekiem i cukrem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  2. Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. 
  3. Podczas ucierania dodawaj po łyżce budyń. Wlej też spirytus;
  4. Utrzyj wszystko na gładką i jednolitą masę.

Upieczone ciasto posmaruj masą budyniową i posyp kakao dla ozdoby.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: