Fale Dunaju - przepis Ewy Wachowicz na szybkie i pyszne ciasto. Możesz je zrobić w ostatniej chwili

Fale Dunaju to przepis na ciasto, który jest prosty i szybki do zrealizowania. Przedstawiamy pomysł Ewy Wachowicz na ten deserowy klasyk. Przygotujesz go w ostatniej chwili, gdy okaże się, że nie masz co podać gościom!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Jeśli lubicie tradycyjne, polskie ciasta to na pewno spodoba wam się nasza propozycja na Fale Dunaju - receptura pochodzi z 80. odcinka "Ewa Gotuje". Wypróbujcie koniecznie ten szybki i prosty przepis na słodki wypiek.

Fale Dunaju - przepis wymaga następujących składników [LISTA]

Aby upiec ciasto Fale Dunaju, przygotuj sobie poniższe produkty:

Ciasto:

  • wiśnie (lub inne owoce) - ok. pół kilograma,
  • masło - ćwierć kilograma,
  • cukier - ćwierć kilograma,
  • mąka - ok. pół kilograma,
  • jajka - 6 sztuk,
  • proszek do pieczenia - łyżka,
  • kakao - 2 łyżki (+ odrobina do posypania),
  • bułka tarta - do posypania blachy.

Masa:

  • masło - ćwierć kilograma,
  • mleko - 2 szklanki,
  • budyń waniliowy (lub śmietankowy) - opakowanie,
  • cukier - 2 łyżki,
  • spirytus - kieliszek.

Sposób wykonania Fal Dunaju z przepisu Ewy Wachowicz to kilka prostych czynności

Pieczenie Fal Dunaju składa się z następujących etapów:

Ciasto:

  1. Owoce umyj, jeśli trzeba to pokrój w mniejsze części i wyjmij pestki;
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj pojedynczo jajka;
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko i podziel ciasto na dwie części;
  4. Jedną część pozostaw, do drugiej dodaj kakao i wymieszaj;
  5. Przygotuj głęboką blachę - natłuść, posyp bułką tartą i wyłóż papierem do pieczenia;
  6. Umieść jasne ciasto na blasze, na nim połóż ciemne. Posyp owocami (możesz je lekko wcisnąć w ciasto;
  7. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 - 45 minut;

Masa budyniowa:

  1. Budyń zagotuj z mlekiem i cukrem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  2. Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. 
  3. Podczas ucierania dodawaj po łyżce budyń. Wlej też spirytus;
  4. Utrzyj wszystko na gładką i jednolitą masę.

Upieczone ciasto posmaruj masą budyniową i posyp kakao dla ozdoby.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: