Sękacz - tradycyjne ciasto, pieczone w nietypowy sposób. Z tym przepisem przygotujesz je w domu

Przygotowanie sękacza w domu jest możliwe, ale niestety nie osiągniemy tradycyjnego kształtu. Jednak ciasto nadal smakować będzie równie znakomicie. Przepis na sękacza jest łatwy, lecz pieczenie kolejnych warstw jest czasochłonne. Watro jednak poświęcić chwilę na ten wypiek - starania zostaną wynagrodzone niezastąpionym smakiem.

Więcej przepisów na tradycyjne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu. Drewniany obracający się wałek polewa się kolejnymi porcjami ciasta - całość wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami, które są już spieczone. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki. Tak właśnie wygląda tradycyjny sękacz, jednak w warunkach domowych efekt ten jest ciężki do uzyskania, dlatego przygotowaliśmy specjalny przepis, z zachowaniem wyjątkowego smaku. 

Sękacz - tradycyjne ciasto przygotowane w domu 

Sękacz to ciasto przypominające ciasto biszkoptowe, które tradycyjnie piecze się nad ogniem. Historia tego wypieku sięga jeszcze średniowiecza, a za kraj pochodzenia uważa się Niemcy. Wiele osób przypisuje sękacza jako tradycyjne ciasto z Podlasia. Przygotowanie w domu jest możliwe, jednak kształt będzie nieco różnił się od tradycyjnego. Najważniejszy jest smak, a z naszym przepisem ciasto wyjdzie wyjątkowo pyszne. Potrzebujesz zaledwie kilku składników takich jak: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak ciasta, sięgnij po masę marcepanową, orzechy lub rum. Więcej informacji na temat tradycji przygotowania sękacza znajdziesz w naszym artykule: TasteAtlas pisze o sękaczu. W komentarzach oburzenie: "Jestem zaskoczony, że nazywacie go polskim"

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Przepis na tradycyjne ciasto sękacz

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 200 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 150 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. 
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masą marcepanową pokrojoną na małe kawałki. Cały czas miksujemy i dodajemy po jednym żółtku. Konsystencja powinna być gładka i kremowa.
  3. Mąkę i skrobie mieszamy i przesypujemy przez sito. Mieszankę dodajemy stopniowo łyżka po łyżce do masy. Cały czas ubijamy mikserem na niskich obrotach. 
  4. Białka z dodatkiem soli i cukru ubijamy na sztywną masę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. 
  5. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy około 3-4 łyżki masy i wkładamy do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 3 minuty. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić - najlepiej nie spuszczać go z oka by nie spiekło się zbyt mocno. 
  6. Formę wyciągamy z pieca i ponownie nakładamy porcję ciasta. Postępujemy tak jak wcześniej aż do wykorzystania całej masy.
  7. Po upieczeniu wszystkich warstw ciasto należy ostudzić, a następnie udekorować polewą czekoladową.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.