Więcej ekspresowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na pizzę bez wyrastania praktycznie niczym się nie różni od tego klasycznego. Również będziecie potrzebować drożdży, ale zaoszczędzicie czas, bo - jak sama nazwa wskazuje - ciasto nie musi rosnąć. Całą pracę wykona piekarnik nagrzany do odpowiedniej temperatury. Jak w takim razie zabrać się za taką ekspresową pizzę? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy i łączymy z ciepłym mlekiem. Mieszamy. Pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto. Powinna powstać gładka kula. Lepiej poświęcić na to trochę więcej czasu, ciasto wyjdzie lepsze.
Następnie rozwałkowujemy ciasto i przenosimy je na blachę do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy na nim wybrane dodatki. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15 minut. Gotowe!
Ciasto na pizzę bez wyrastania można zrobić też bez drożdży. Wtedy przyda wam się mąka samorosnąca oraz kilka łyżek jogurtu greckiego. Takie ciasto na pizzę piecze się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.