Marynata do kurczaka podstawą udanego obiadu. Poznaj 4 przepisy na marynaty do mięsa na grilla i nie tylko

Marynata do kurczaka to bardzo ważny element w procesie przygotowywania posiłku. To od niej będzie zależał smak mięsa oraz jego soczystość. Nie ma nic lepszego aniżeli pieczony kurczak otoczony wyrazistą marynatą.

Marynata do kurczaka na grilla w miodowej wersji

Marynata do kurczaka na grilla z miodem jest idealną opcją na rodzinne spotkanie w mniejszym lub większym gronie. Wiosna zawitała do nas na dobre. Przepiękne słońce, świeże powietrze, pyszne jedzenie i grono bliskich to coś co potrafi zrelaksować każdego. Receptura na marynatę znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Miód, sok z cytryny wymieszać z przyprawami.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Dalej marynatę należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
  5. Nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Marynata do piersi z kurczaka  - cytrynowa

Marynata do piersi z kurczaka o cytrynowym aromacie doda świeżości naszemu mięsu. To idealne rozwiązanie na wiosenno-letnie grillowe imprezy. Receptura na cytrynową marynatę znajdziecie poniżej:

Składniki, które są nam potrzebne do przygotowania marynaty to:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz,
  • sok wyciśnięty ze świeżej cytryny około 5 łyżek
  • 5 plastrów cytryny
  • 1-2 łyżki miodu

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się dokładnym umyciem i wyparzeniem cytryny.
  2. Dalej musimy pokroić ją na plasterki. Z drugiej połówki - wyciskamy sok.
  3. Miód mieszamy z oliwą, czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  5. Mięso należy natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. 
Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Marynata do udek z kurczaka z cynamonem

Marynata do udek z kurczaka w korzennej odsłonie pozwoli nam się zbliżyć do kuchni dalekiego wschodu. Marynata w takim wydaniu będzie kulinarnym arcydziełem! Oto i przepis:

Produkty na marynatę:

  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki musztardy
  • około 5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki curry
  • około 3 łyżek oregano
  • świeży rozmaryn, natka pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon
  • około 5 sztuk goździków
  • kardamon

Wykonanie:

  1. Świeże zioła umyć i posiekać na drobno.
  2. Cytrynę umyć i wyparzyć. Przekroić na pół. Wycisnąć sok.
  3. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
  4. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Natrzeć dokładnie udka z kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki.

Marynata do kurczaka pieczonego - jogurtowo miodowa. Dowiedz się, jak ją przygotować!

Marynata do kurczaka pieczonego o smaku jogurtowo-miodowym jest niezwykle oryginalna i treściwa. Marynata tego typu doskonale skomponuje się z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Sposób przyrządzenia w kilku krokach znajduje się tutaj:

Składniki to:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego dobrej jakości
  • około 2-3 łyżek miodu naturalnego
  • około 1 łyżeczki czerwonej papryki, tymianku, czosnku
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać.
  2. Doprawić do smaku.
  3. Dokładnie zmiksować.
  4. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na całą noc. 

Zobacz też: Sprawdzony pomysł na szybki obiad z kurczakiem. Potrzebujesz tylko trzech składników, a zrobi się sam

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.