Marynata do kurczaka na grilla w miodowej wersji
Marynata do kurczaka na grilla z miodem jest idealną opcją na rodzinne spotkanie w mniejszym lub większym gronie. Wiosna zawitała do nas na dobre. Przepiękne słońce, świeże powietrze, pyszne jedzenie i grono bliskich to coś co potrafi zrelaksować każdego. Receptura na marynatę znajduje się poniżej:
Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Miód, sok z cytryny wymieszać z przyprawami.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dalej marynatę należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Nacieramy nią kurczaka i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Marynata do piersi z kurczaka - cytrynowa
Marynata do piersi z kurczaka o cytrynowym aromacie doda świeżości naszemu mięsu. To idealne rozwiązanie na wiosenno-letnie grillowe imprezy. Receptura na cytrynową marynatę znajdziecie poniżej:
Składniki, które są nam potrzebne do przygotowania marynaty to:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz,
- sok wyciśnięty ze świeżej cytryny około 5 łyżek
- 5 plastrów cytryny
- 1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
- W pierwszym kroku zajmujemy się dokładnym umyciem i wyparzeniem cytryny.
- Dalej musimy pokroić ją na plasterki. Z drugiej połówki - wyciskamy sok.
- Miód mieszamy z oliwą, czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Mięso należy natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz wideo Quritto z kurczakiem
Marynata do udek z kurczaka z cynamonem
Marynata do udek z kurczaka w korzennej odsłonie pozwoli nam się zbliżyć do kuchni dalekiego wschodu. Marynata w takim wydaniu będzie kulinarnym arcydziełem! Oto i przepis:
Produkty na marynatę:
- około 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki musztardy
- około 5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki curry
- około 3 łyżek oregano
- świeży rozmaryn, natka pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- 3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon
- około 5 sztuk goździków
- kardamon
Wykonanie:
- Świeże zioła umyć i posiekać na drobno.
- Cytrynę umyć i wyparzyć. Przekroić na pół. Wycisnąć sok.
- Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Natrzeć dokładnie udka z kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki.
Marynata do kurczaka pieczonego - jogurtowo miodowa. Dowiedz się, jak ją przygotować!
Marynata do kurczaka pieczonego o smaku jogurtowo-miodowym jest niezwykle oryginalna i treściwa. Marynata tego typu doskonale skomponuje się z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Sposób przyrządzenia w kilku krokach znajduje się tutaj:
Składniki to:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego dobrej jakości
- około 2-3 łyżek miodu naturalnego
- około 1 łyżeczki czerwonej papryki, tymianku, czosnku
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku.
- Dokładnie zmiksować.
- Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz też: Sprawdzony pomysł na szybki obiad z kurczakiem. Potrzebujesz tylko trzech składników, a zrobi się sam