Jabłecznik to ciasto, które niemal każdy miał okazję spróbować. Pojawiało się na rodzinnych imprezach, świątecznych stołach, czy w kawiarniach i cukierniach. Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie ten słodki smak, zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.
Więcej przepisów na ciasta z owocami znajdziesz na Gazeta.pl
Jabłecznik w wersji sypanej warto przygotować wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie kruchego ciasta. Ten sposób jest nie tylko skuteczny, ale również bardzo prosty.
Składniki:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (najlepiej na dużych oczkach). Możesz też pokroić je na mniejsze kawałki lub w plastry. Całość skrop sokiem z cytryny. Jabłka pokrojone na cząstki może delikatnie przesmażyć, dodając do nich odrobinę cukru i opcjonalnie cynamonu.
Mąkę przesiej do miski, dodaj kaszę oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj i odsyp do trzech mniejszych naczyń.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki wysyp pierwszą miskę z suchymi składnikami, a na nich ułóż część jabłek. Przykryj je suchymi składnikami z drugiej miski, a na wierzchu rozłóż resztę jabłek. Wysyp na owoce zawartość trzeciej miski z suchymi składnikami.
Zimne masło posiekaj i wyłóż na wierzch ciasta. Pod wpływem temperatury tłuszcz roztopi się i pięknie połączy wszystkie składniki.
Tak przygotowaną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jabłecznik piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
Jeśli lubisz ciasto z dużą ilością cynamonu, możesz delikatnie oprószyć nim obie warstwy jabłek lub wierzch ciasta. Tak przygotowany jabłecznik świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto podawać go z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.