Jabłecznik - przepis na sypane ciasto dobre nie tylko od święta. Podaj go z lodami, a nie pożałujesz

Jabłecznik - przepis na ten uwielbiany przez całe pokolenia deser zna dobrze chyba każdy miłośnik pieczenia ciast. W każdym domu popularna szarlotka smakuje jednak nieco inaczej. Co zrobić, aby wypiek się udał? Wypróbuj wersji z ciastem sypanym.

Jabłecznik to ciasto, które niemal każdy miał okazję spróbować. Pojawiało się na rodzinnych imprezach, świątecznych stołach, czy w kawiarniach i cukierniach. Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie ten słodki smak, zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.

Zobacz wideo Ciasto z jabłkami i polewą serową z orzechami pekan

Więcej przepisów na ciasta z owocami znajdziesz na Gazeta.pl

Jabłecznik - przepis na ciasto sypane, które zasmakuje domownikom

Jabłecznik w wersji sypanej warto przygotować wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie kruchego ciasta. Ten sposób jest nie tylko skuteczny, ale również bardzo prosty.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie szarlotki zajmuje tylko chwilę. Zdążysz, przed przybyciem gości

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (najlepiej na dużych oczkach). Możesz też pokroić je na mniejsze kawałki lub w plastry. Całość skrop sokiem z cytryny. Jabłka pokrojone na cząstki może delikatnie przesmażyć, dodając do nich odrobinę cukru i opcjonalnie cynamonu.

Mąkę przesiej do miski, dodaj kaszę oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj i odsyp do trzech mniejszych naczyń.

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki wysyp pierwszą miskę z suchymi składnikami, a na nich ułóż część jabłek. Przykryj je suchymi składnikami z drugiej miski, a na wierzchu rozłóż resztę jabłek. Wysyp na owoce zawartość trzeciej miski z suchymi składnikami.

Zimne masło posiekaj i wyłóż na wierzch ciasta. Pod wpływem temperatury tłuszcz roztopi się i pięknie połączy wszystkie składniki.

Tak przygotowaną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jabłecznik piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.

Jeśli lubisz ciasto z dużą ilością cynamonu, możesz delikatnie oprószyć nim obie warstwy jabłek lub wierzch ciasta. Tak przygotowany jabłecznik świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto podawać go z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA