Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Nietypowe pancakes z obrazkami [HAPS KIDS]
Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naleśników. Są grubsze i bardziej rumiane niż nasze polskie, ale równie pyszne. Przedstawiamy Wam sposób na idealne pancakes - przepis od Magdy Gessler. Spróbujcie koniecznie.
Pancakes - przepis na puszyste naleśniki. Kluczowy jest ten składnik
Aby słodkie naleśniki były puszyste i grube, do ciasta należy dodać odrobinę wody gazowanej oraz proszek do pieczenia lub sodę.
- mąka - 3 szklanki,
- maślanka (naturalna) - 3 szklanki,
- jajka - 4 sztuki,
- olej - ćwierć szklanki,
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki
- miód - 2 łyżki,
- proszek do pieczenia - łyżka,
- tłuszcz do smażenia,
- 1/3 szklanki wody gazowanej,
- aromat waniliowy - opcjonalnie.
Amerykańskie naleśniki przygotujesz w kilka chwil. Są jeszcze lepsze niż tradycyjne naleśniki
Przygotowanie pancakes składa się z kilku prostych kroków:
- Wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w misce;
- Jajka wbij do innego naczynia i roztrzep. Dodaj miód, olej, maślankę i aromat waniliowy (opcjonalnie);
- Połącz składniki mokre i suche. Wymieszaj. Pamiętaj, że masa nie musi być idealnie gładka;
- Odstaw ciasto na ok. 15 - 30 minut, aby trochę wyrosło;
- Na patelni rozgrzej odrobinę (naprawę odrobinę) masła;
- Wylej trochę ciasta (nieco więcej niż na zwykłe naleśniki) i smaż na złoto z obu stron.
Serwuj z syropem klonowym, lub innymi, ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną czy owocami.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.