Majonez - przepis idealny do wielkanocnych jajek. Dwa proste kroki i kremowe cudo gotowe

Majonez to składnik, bez którego nie istnieje wiele wielkanocnych potraw. Półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych majonezów, ale znawcy tematu wiedzą, nie nic nie może się równać z domowym majonezem. Przepis jest banalny, wystarczy 5 składników i chwila miksowania.

Więcej przepisów obowiązkowych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowy majonez to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może pojawić się wśród wielkanocnych potraw. Przecież jajka smakują najlepiej z gładkim, kremowym majonezem a sałatka jarzynowa (i mnóstwo innych) bez majonezu się nie obejdzie. Jeśli lubisz samodzielnie przygotowywać potrawy i troszczysz się o zdrowie swoich najbliższych, przygotuj domowy majonez. W jego składnie na pewno nie będzie wzmacniaczy i konserwantów.

Majonez - przepis najprostszy na świecie

Składniki:

  • 1 większe jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 350 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku

Majonez - sposób wykonania

  1. Przygotuj wysokie naczynie i wbij do niego jajko. Dodaj olej, musztardę sól i sok z cytryny.
  2. Teraz za pomocą ręcznego blendera miksuj całość tak długo, aż uzyskasz gęstą i kremową konsystencję. Staraj się nie poruszać mocno blenderem - możesz nawet trzymać go nieruchomo. Gotowy majonez przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce. Na pewno wytrzyma kilka dni.

Jeśli chcesz podrasować swój majonez, pokombinuj z przyprawami - smak podkręci połączenie chili i kurkumy albo dodatek czosnku granulowanego. Jak zrobisz taki majonez do jajek na Wielkanoc, znikną ze stołu w 2 minuty. Dla pewności zrób podwójną porcję. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA