-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie masz pomysłu na wykorzystanie papryki? Zrób leczo. Przepis na klasyczne węgierskie danie jednogarnkowe
Nie masz pomysłu na wykorzystanie papryki? Zrób leczo. Przepis na węgierskie danie jednogarnkowe
Leczo (węg. lecsó) to rodzaj gulaszu, którego podstawą są pomidory i warzywa, takie jak papryka. Na Węgrzech jest tylko dodatkiem do dań mięsnych, samo w sobie - wegetariańskim gulaszem. W Polsce natomiast leczo traktuje się jako danie główne i chętnie okrasza mięsem.
Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić nadmiarowymi ilościami papryki w lodówce, odpowiedź brzmi: wypróbować leczo! Wariantów przepisu na to węgierskie danie jednogarnkowe jest nieskończenie wiele. W Polsce to danie zyskało bardzo dużą popularność. W zależności od preferencji decydujemy się na różne kombinacje składnikowe. Jednak najczęściej decydujemy się na gotowanie leczo z dodatkiem kiełbasy.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Leczo: przepis na popularne węgierskie danie jednogarnkowe
Składniki:
- 2 łyżki smalcu,
- 2 cebule,
- 200 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 papryki (np. żółta, czerwona, zielona),
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak przygotować leczo? To nie jest skomplikowane
- Do szerokiego garnka włóż smalec, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę. Smaż przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodaj czosnek starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Dołóż pokrojone w kostkę papryki i smaż przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą (zawartość ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotuj przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszaj. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.