Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić nadmiarowymi ilościami papryki w lodówce, odpowiedź brzmi: wypróbować leczo! Wariantów przepisu na to węgierskie danie jednogarnkowe jest nieskończenie wiele. W Polsce to danie zyskało bardzo dużą popularność. W zależności od preferencji decydujemy się na różne kombinacje składnikowe. Jednak najczęściej decydujemy się na gotowanie leczo z dodatkiem kiełbasy.
Zobacz wideo
Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Leczo: przepis na popularne węgierskie danie jednogarnkowe
Składniki:
- 2 łyżki smalcu,
- 2 cebule,
- 200 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 papryki (np. żółta, czerwona, zielona),
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przepis na leczo. Jeden składnik zmieni charakter dania
Jak przygotować leczo? To nie jest skomplikowane
- Do szerokiego garnka włóż smalec, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę. Smaż przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodaj czosnek starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Dołóż pokrojone w kostkę papryki i smaż przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą (zawartość ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotuj przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszaj. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc