Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Paella występuje w niezliczonych odmianach. To pyszne danie pochodzi z Katalonii, gdzie składnikiem głównym są ryby i owoce morza. Przepisów jest wiele, jednak każdy, niezależnie od wybranych dodatków powinien cechować się odpowiednio przygotowanym ryżem, aromatycznymi przyprawami i świeżymi warzywami. W naszym przepisie zdradzamy jak prawidłowo przygotować paellę by, pięknie wyglądała i jeszcze lepiej smakowała.
Określenie "paella" pochodzi z języka katalońskiego, ale swe źródła ma w wyrazie łacińskim, który jest nam dobrze znany, czyli "patella" (patelnia). Właśnie dlatego tradycyjna paella przygotowywana jest w specjalnej patelni z dwoma uchwytami.
Poza pięknym podaniem ważny jest smak. Głównym składnikiem dania jest ryż przygotowany z szafranem. Równie ważny jest rozmaryn, warzywa i przyprawy. Często dodawane są krewetki i inne, świeże owoce morza - jest to produkt trudno dostępny w naszych rejonach i nie przez wszystkich lubiany. Do dania śmiało można użyć kurczaka, lub kiełbasy chorizo.
Warto podkreślić, że paella to nie tylko ryż z dodatkami. Składniki powinny być starannie przygotowywane i dodawane w odpowiednim momencie. Wskazane jest też podanie w specjalnej patelni, którą umieszczamy na stole. Tak podane danie nie tylko wygląda spektakularnie, ale i wybornie smakuje. Sprawdź nasz przepis i zachwyć swoich gości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.