Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Paella występuje w niezliczonych odmianach. To pyszne danie pochodzi z Katalonii, gdzie składnikiem głównym są ryby i owoce morza. Przepisów jest wiele, jednak każdy, niezależnie od wybranych dodatków powinien cechować się odpowiednio przygotowanym ryżem, aromatycznymi przyprawami i świeżymi warzywami. W naszym przepisie zdradzamy jak prawidłowo przygotować paellę by, pięknie wyglądała i jeszcze lepiej smakowała.
Tradycyjna hiszpańska paella - jakich składników użyć?
Określenie "paella" pochodzi z języka katalońskiego, ale swe źródła ma w wyrazie łacińskim, który jest nam dobrze znany, czyli "patella" (patelnia). Właśnie dlatego tradycyjna paella przygotowywana jest w specjalnej patelni z dwoma uchwytami.
Poza pięknym podaniem ważny jest smak. Głównym składnikiem dania jest ryż przygotowany z szafranem. Równie ważny jest rozmaryn, warzywa i przyprawy. Często dodawane są krewetki i inne, świeże owoce morza - jest to produkt trudno dostępny w naszych rejonach i nie przez wszystkich lubiany. Do dania śmiało można użyć kurczaka, lub kiełbasy chorizo.
Zobacz wideo
Pilaw z kurczakiem Wybierz serwis
Warto podkreślić, że paella to nie tylko ryż z dodatkami. Składniki powinny być starannie przygotowywane i dodawane w odpowiednim momencie. Wskazane jest też podanie w specjalnej patelni, którą umieszczamy na stole. Tak podane danie nie tylko wygląda spektakularnie, ale i wybornie smakuje. Sprawdź nasz przepis i zachwyć swoich gości.
Paella z kurczakiem i chorizo - przepis
Składniki:
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 120 g kiełbaski chorizo,
- 400 g filetów z kurczaka,
- 300 g ryżu do paelli - średnioziarnistego,
- łyżka oliwy,
- czerwona papryka,
- świeża kukurydza lub mała puszka,
- pomidor,
- lampka białego wina,
- 4 łyżki passaty,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- szczypta szafranu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania wszystkich produktów. Najlepiej przełożyć je do małych miseczek, by w łatwy sposób móc szybko je dodać do dania.
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Chorizo również kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna kukurydzy odcinamy od kolby - jeśli używamy kukurydzy z puszki, cedzimy ją. Paprykę, czosnek i pomidora również drobno kroimy.
- Bulion zagotowujemy z dodatkiem szafranu.
- Na dużej patelni, rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy chorizo i smażymy, aż wytopi się tłuszcz. Po tym czasie dokładamy kurczaka, którego podsmażamy przez kilka minut z obu stron. Wsypujemy czosnek, paprykę, kukurydzę i pomidora. Mieszamy.
- Gdy składniki nabiorą kolorów, wlewamy lampkę wina. Gotujemy przez około 5 minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy passate, przyprawy a po chwili ryż. Całość dusimy pod przykryciem.
- Do naszego dania wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy. Pozostawiamy bez mieszania na około 15 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy, zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy przez 6 minut.
- Tak przygotowana paella jest gotowa do podania. Warto skropić ją cytryną i posypać natką pietruszki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc