Tradycyjna paella - przepis krok po kroku. Możesz je skomponować z ulubionymi dodatkami. Palce lizać!

Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, którego głównym składnikiem jest aromatyczny ryż. Popularnymi dodatkami są świeże owoce morza, kurczak lub chorizo. To spektakularne i pyszne danie podaje się na specjalnej metalowej patelni. A jak smakuje? Przekonajcie się sami!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Paella występuje w niezliczonych odmianach. To pyszne danie pochodzi z Katalonii, gdzie składnikiem głównym są ryby i owoce morza. Przepisów jest wiele, jednak każdy, niezależnie od wybranych dodatków powinien cechować się odpowiednio przygotowanym ryżem, aromatycznymi przyprawami i świeżymi warzywami. W naszym przepisie zdradzamy jak prawidłowo przygotować paellę by, pięknie wyglądała i jeszcze lepiej smakowała. 

Tradycyjna hiszpańska paella - jakich składników użyć? 

Określenie "paella" pochodzi z języka katalońskiego, ale swe źródła ma w wyrazie łacińskim, który jest nam dobrze znany, czyli "patella" (patelnia). Właśnie dlatego tradycyjna paella przygotowywana jest w specjalnej patelni z dwoma uchwytami.

Poza pięknym podaniem ważny jest smak. Głównym składnikiem dania jest ryż przygotowany z szafranem. Równie ważny jest rozmaryn, warzywa i przyprawy. Często dodawane są krewetki i inne, świeże owoce morza - jest to produkt trudno dostępny w naszych rejonach i nie przez wszystkich lubiany. Do dania śmiało można użyć kurczaka, lub kiełbasy chorizo. 

Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem Wybierz serwis

Warto podkreślić, że paella to nie tylko ryż z dodatkami. Składniki powinny być starannie przygotowywane i dodawane w odpowiednim momencie. Wskazane jest też podanie w specjalnej patelni, którą umieszczamy na stole. Tak podane danie nie tylko wygląda spektakularnie, ale i wybornie smakuje. Sprawdź nasz przepis i zachwyć swoich gości. 

Paella z kurczakiem i chorizo - przepis

Składniki: 

  •  litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 120 g kiełbaski chorizo,
  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 300 g ryżu do paelli - średnioziarnistego,
  • łyżka oliwy,
  • czerwona papryka,
  • świeża kukurydza lub mała puszka,
  • pomidor,
  • lampka białego wina,
  • 4 łyżki passaty,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • szczypta szafranu,
  •  2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich produktów. Najlepiej przełożyć je do małych miseczek, by w łatwy sposób móc szybko je dodać do dania. 
  2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Chorizo również kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna kukurydzy odcinamy od kolby - jeśli używamy kukurydzy z puszki, cedzimy ją. Paprykę, czosnek i pomidora również drobno kroimy. 
  3. Bulion zagotowujemy z dodatkiem szafranu. 
  4. Na dużej patelni, rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy chorizo i smażymy, aż wytopi się tłuszcz. Po tym czasie dokładamy kurczaka, którego podsmażamy przez kilka minut z obu stron. Wsypujemy czosnek, paprykę, kukurydzę i pomidora. Mieszamy. 
  5. Gdy składniki nabiorą kolorów, wlewamy lampkę wina. Gotujemy przez około 5 minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy passate, przyprawy a po chwili ryż. Całość dusimy pod przykryciem. 
  6. Do naszego dania wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy. Pozostawiamy bez mieszania na około 15 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy, zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy przez 6 minut. 
  7. Tak przygotowana paella jest gotowa do podania. Warto skropić ją cytryną i posypać natką pietruszki. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.