Pad thai, przepis na orientalne danie, które jest bardzo kolorowe, soczyste, a każdy kolejny kęs sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Miękki makaron ryżowy, chrupiące orzeszki, słodko-kwaśny sos, kawałki kurczaka (albo krewetki) - to prawdziwa uczta na talerzu. Gotowi na spróbowanie tego specjału kuchni tajskiej?
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sos:
Dodatkowo:
Podczas przygotowania dania ważne jest żeby nie przegotować makaronu. Wystarczy, że namoczysz go w ciepłej wodzie i lekko twardy wrzucisz do głębokiej patelni (najlepszy będzie wok). Dzięki temu makaron pozostanie elastyczny, a nie rozgotowany.
Następnie przygotuj sos, czyli dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie podane składniki. Kolejno posiekaj drobno w cienkie paseczki paprykę, marchew, cebulę i czosnek. Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę pokrój dość drobno.
W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. W tym miejscu – jeśli lubisz – możesz dorzucić też pokrojonego drobno kurczaka albo krewetki. Następnie wrzuć dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż aż jajka dokładnie się zetną. Do naszej potrawy dodaj przygotowany wcześniej makaron i sos. Całość bardzo delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i dorzuć kiełki fasoli, drobno posiekaną zieloną cebulkę, kolendrę oraz orzechy. Wszystko starannie wymieszaj i zdejmij patelnie z ognia.
Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami.
Smażenie pad thaia zajmuje dosłownie kilka chwil. Jednak przygotowanie potrzebnych do niego składników już zdecydowanie dłużej trwa, także warto więc najpierw przeznaczyć na to kilka minut. Umyć i pokroić warzywa, przygotować sos, tak by mieć wszystko pod ręką. I już po kilku chwilach możemy delektować się tym pysznym tajskim daniem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.