Pad thai - przepis na tajski makaron. Składników jest sporo, ale obiad przygotujesz błyskawicznie

Pad thai, przepis na wyjątkowo smaczny makaron z dodatkiem warzyw pokochają zwłaszcza te osoby, które lubią słodko-kwaśne, azjatyckie smaki. Potrawa ta szczególnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, buro i ponuro. Jego kolory dodadzą nam energii a smak i zapach sprawią, że danie te na stałe zagości w naszym menu.

Pad thai, przepis na orientalne danie, które jest bardzo kolorowe, soczyste, a każdy kolejny kęs sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Miękki makaron ryżowy, chrupiące orzeszki, słodko-kwaśny sos, kawałki kurczaka (albo krewetki) - to prawdziwa uczta na talerzu. Gotowi na spróbowanie tego specjału kuchni tajskiej?

Zobacz wideo Filmowy makaron azjatycki

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pad thai, przepis gotowy w kilka chwil. Sprawdź czego potrzebujesz

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego,
  • 2 jajka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • czerwona papryka,
  • marchew,
  • 50 g kiełków fasoli,
  • ½ pęczka zielonej cebulki,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych,
  • ½ limonki,
  • 2 łyżki oleju.

Sos:

  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka pasty curry lub pasty chili,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Dodatkowo:

  • Pierś z kurczaka drobno pokrojona / ulubione krewetki (dzięki mięsnemu dodatkowi urozmaicisz danie, jednak jeśli chcesz, aby było vege – możesz pominąć to).

Podczas przygotowania dania ważne jest żeby nie przegotować makaronu. Wystarczy, że namoczysz go w ciepłej wodzie i lekko twardy wrzucisz do głębokiej patelni (najlepszy będzie wok). Dzięki temu makaron pozostanie elastyczny, a nie rozgotowany.

Następnie przygotuj sos, czyli dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie podane składniki. Kolejno posiekaj drobno w cienkie paseczki paprykę, marchew, cebulę i czosnek. Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę pokrój dość drobno.

W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. W tym miejscu – jeśli lubisz – możesz dorzucić też pokrojonego drobno kurczaka albo krewetki. Następnie wrzuć dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż aż jajka dokładnie się zetną. Do naszej potrawy dodaj przygotowany wcześniej makaron i sos. Całość bardzo delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i dorzuć kiełki fasoli, drobno posiekaną zieloną cebulkę, kolendrę oraz orzechy. Wszystko starannie wymieszaj i zdejmij patelnie z ognia.

Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami.

Przygotuj warzywa wcześniej, a zaoszczędzisz czas

Smażenie pad thaia zajmuje dosłownie kilka chwil. Jednak przygotowanie potrzebnych do niego składników już zdecydowanie dłużej trwa, także warto więc najpierw przeznaczyć na to kilka minut. Umyć i pokroić warzywa, przygotować sos, tak by mieć wszystko pod ręką. I już po kilku chwilach możemy delektować się tym pysznym tajskim daniem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.