Zupa rybna - przepis na obiad prosto z półwyspu Skandynawskiego. Finowie ją uwielbiają

Zupa rybna z przepisu Ewy Wachowicz to sposób na posmakowanie skandynawskiej kuchni. Danie to jest idealne zarówno na Wielki Post, jak i na święta.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Zupy są bardzo pożywne i rozgrzewające. Wprost idealne na zimne dni. Dobrze wiedzą o tym Finowie. Jedno z ich dań to lohikeitto, czyli zupa z łososia i pora. Ta prosta zupa rybna z przepisu Ewy Wachowicz pochodzi z 412. odcinka programu Ewa Gotuje. 

Zupa rybna - przepis, którego nie powstydziliby się Finowie

Jeśli chcesz zrobić fińskie lohikeitto, przygotuj te produkty:

  • filet z łososia - 200 g,
  • filet z pstrąga (ze skórą)- 200 g,
  • por (duży),
  • cebula - 2 sztuki,
  • marchewka - 2 sztuki,
  • ziemniaki - 4 sztuki,
  • cytryna,
  • śmietana - pół szklanki,
  • masło - łyżka,
  • woda - litr,
  • przyprawy: 2  liście laurowe, pęczek koperku oraz sól i pieprz (biały).

Sposób przyrządzenia zupy rybnej z przepisu Ewy Wachowicz

Instrukcja gotowania fińskiej zupy lohikeitto jest następująca:

  1. Pora pokrój w plastry, cebulę, marchewkę i ziemniaki w kostkę;
  2. Wszystkie warzywa podsmaż na maśle, zalej wodą, przypraw liśćmi laurowymi i solą;
  3. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut;
  4. Ryby pokrój w kostkę (łososia bez skóry) i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj 5 -10 minut;
  5. Śmietanę rozrób z odrobiną zupy i dodaj do wywaru. Zagotuj całość;
  6. Zdejmij garnek z ognia, a do zupy dodaj posiekany koperek, biały pieprz i sok cytrynowy;

Lohikeitto serwuj z dodatkiem plastra cytryny. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA