Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?
Zupy są bardzo pożywne i rozgrzewające. Wprost idealne na zimne dni. Dobrze wiedzą o tym Finowie. Jedno z ich dań to lohikeitto, czyli zupa z łososia i pora. Ta prosta zupa rybna z przepisu Ewy Wachowicz pochodzi z 412. odcinka programu Ewa Gotuje.
Zupa rybna - przepis, którego nie powstydziliby się Finowie
Jeśli chcesz zrobić fińskie lohikeitto, przygotuj te produkty:
- filet z łososia - 200 g,
- filet z pstrąga (ze skórą)- 200 g,
- por (duży),
- cebula - 2 sztuki,
- marchewka - 2 sztuki,
- ziemniaki - 4 sztuki,
- cytryna,
- śmietana - pół szklanki,
- masło - łyżka,
- woda - litr,
- przyprawy: 2 liście laurowe, pęczek koperku oraz sól i pieprz (biały).
Sposób przyrządzenia zupy rybnej z przepisu Ewy Wachowicz
Instrukcja gotowania fińskiej zupy lohikeitto jest następująca:
- Pora pokrój w plastry, cebulę, marchewkę i ziemniaki w kostkę;
- Wszystkie warzywa podsmaż na maśle, zalej wodą, przypraw liśćmi laurowymi i solą;
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut;
- Ryby pokrój w kostkę (łososia bez skóry) i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj 5 -10 minut;
- Śmietanę rozrób z odrobiną zupy i dodaj do wywaru. Zagotuj całość;
- Zdejmij garnek z ognia, a do zupy dodaj posiekany koperek, biały pieprz i sok cytrynowy;
Lohikeitto serwuj z dodatkiem plastra cytryny. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.