Butter chicken - przepis na indyjskie danie, które przygotujesz w swojej kuchni. Pokochasz ten smak

Butter chicken - przepis na kurczaka w aromatycznym sosie przywędrował do nas z Indii. To proste do przygotowania danie wymaga dodania specjalnej mieszanki przypraw, nadającej jej orientalny smak. Nie jest jednak trudne do przygotowania. Warto więc przyrządzić tę potrawę w swojej kuchni.

Mieszkańcy Indii mają swój własny i niepowtarzalny sposób na przyrządzenie wyśmienitego kurczaka. Dodatek aromatycznych przypraw oraz orzechów nerkowca sprawia, że butter chicken zdobywa popularność na całym świecie. Jak przygotować tę potrawę w Polsce? Czy nadal będzie tak smaczna?

Zobacz wideo Butter chicken - klasyk kuchni indyjskiej [PRZEPIS]

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Butter chicken - przepis na danie, jak z indyjskiej restauracji

Butter chicken przygotowany we własnej kuchni może być tak samo smaczny, jak ten, prosto z Indii. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach, a także w umiejętnie przyrządzonym sosie na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • cebula,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • garść orzechów nerkowca.

Przyprawy:

  • sól,
  • pieprz,
  • garam masala,
  • kumin,
  • kolendra,
  • opcjonalnie cynamon.

Tak przygotujesz butter chicken. Zanim dodasz przyprawy, odpowiednio je przygotuj

Mięso przepłucz, oczyść i pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą. Dodaj do tego jogurt naturalny, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią przyprawę garam masala, dodaj kmin rzymski i kolendrę oraz opcjonalnie cynamon. Przez cały czas mieszając, podgrzewaj je przez chwilę, pilnując, by się nie przypaliły. Tak przygotowane przyprawy wsyp do miski z oliwą. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na kilka godzin. Warto również pamiętać o namoczeniu orzechów nerkowca. Najlepiej zalać je wodą dzień wcześniej i odstawić, aż nasiąkną.

Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej masło klarowane i wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj odsączone i osuszone orzechy nerkowca. Gdy nieco się zarumienią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość zalej passatą pomidorową rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowany sos gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby podlej go wodą. Sos nieco wystudź i dokładnie zblenduj.

W osobnym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmażaj na niej zamarynowanego wcześniej kurczaka. Gdy mięso zrobi się miękkie, zalej je zblendowanym sosem, a całość zagotuj. Dodaj śmietanę (aby się nie zważyła, wymieszaj ją najpierw w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami sosu) i dokładnie rozprowadź. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, dokładnie mieszając.

Tak przygotowaną potrawę możesz podawać z ryżem, ale świetnie smakuje również w towarzystwie chlebków naan.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: