Przechowywanie babki wielkanocnej - wypróbuj te triki, aby nie straciła swoich walorów smakowych

Wielkanoc to czas, gdy przygotowuje się wiele potraw, w tym pyszne ciasta. Jednym z nich jest babka wielkanocna. Jest puszysta, ale niestety na krótko. Co zrobić, aby zachować jej świeżość na dłużej? Przedstawiamy trzy porady.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Babka wielkanocna (najczęściej piaskowa) to ciasto, bez którego większość nie wyobraża sobie świąt Zmartwychwstania. Jednak ten smakołyk ma też pewną wadę - dość szybko traci swoją świeżość, przez co przestaje być tak puszysta. Można jednak tego uniknąć, odpowiednio ją przechowując. Mamy trzy ważne porady.

Babka wielkanocnaBabka gotowana - przepis na Wielkanoc. Co zrobić, by była wilgotna?

Co zrobić, aby babka wielkanocna była dłużej świeża? Po pierwsze - temperatura

Aby wielkanocna babka dłużej była puszysta i smaczna pamiętaj o odpowiedniej temperaturze przechowywania. Jakiej? Niskiej. Nie trzymaj ciasta blisko kaloryferów czy innych źródeł ciepła. Najlepiej włóż babkę do lodówki.

Druga sprawa - przykrywka. Babka bez niej szybko wyschnie

To pyszne ciasto przechowuj pod przykryciem, bo inaczej wyschnie. Do tego celu możesz użyć dużej miski, albo zaopatrzyć się w specjalny, hermetyczny pojemnik z przykrywką. Folia spożywcza (w ostateczności aluminiowa)  też się sprawdzi całkiem nieźle, o ile ciasto będzie nią owinięte szczelnie.

Babka z białek, idealna na WielkanocBabka z białek, czyli hit wielkanocnego stołu. Wychodzi delikatna niczym chmurka

Spowolnienie obsychania. Co jeszcze może utrzymać wilgoć tego świątecznego ciasta?

Babkę wielkanocną można zabezpieczyć przed wysychaniem w następujący sposób:

  • lukier - ciasto polane lukrem (lub inną polewą, np. czekoladową) dłużej zachowuje świeżość w przeciwieństwie do babki posypanej samym cukrem pudrem,
  • jabłko - w zatrzymaniu wilgoci ciasta przyda się jabłko. Wystarczy jeden plasterek umieścić razem z babką pod przykryciem, aby ta była dłużej świeża i smaczna.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: