Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Babka wielkanocna (najczęściej piaskowa) to ciasto, bez którego większość nie wyobraża sobie świąt Zmartwychwstania. Jednak ten smakołyk ma też pewną wadę - dość szybko traci swoją świeżość, przez co przestaje być tak puszysta. Można jednak tego uniknąć, odpowiednio ją przechowując. Mamy trzy ważne porady.
Aby wielkanocna babka dłużej była puszysta i smaczna pamiętaj o odpowiedniej temperaturze przechowywania. Jakiej? Niskiej. Nie trzymaj ciasta blisko kaloryferów czy innych źródeł ciepła. Najlepiej włóż babkę do lodówki.
To pyszne ciasto przechowuj pod przykryciem, bo inaczej wyschnie. Do tego celu możesz użyć dużej miski, albo zaopatrzyć się w specjalny, hermetyczny pojemnik z przykrywką. Folia spożywcza (w ostateczności aluminiowa) też się sprawdzi całkiem nieźle, o ile ciasto będzie nią owinięte szczelnie.
Babkę wielkanocną można zabezpieczyć przed wysychaniem w następujący sposób:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.