Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
O to, które pierogi są najlepsze, można spierać się godzinami. Ale poza smacznym nadzieniem i delikatnym ciastem liczy się także ich wygląd. Ładnie sklejone brzeżki pobudzają apetyt! Jedna z naszych czytelniczek poskarżyła się, że nigdy nie udało się jej ulepić ładnych brzegów. Prawie 40 lat żyję i nie mogę tego opanować - napisała nam. Dlatego podpowiemy dzisiaj, jak ładnie skleić pierogi.
Żeby ciasto dobrze się kleiło i łatwo było je formować, musimy je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim w składzie nie powinno znaleźć się nic poza trzema składnikami: mąką pszenną, ciepłą wodą i solą. Jajka sprawią, że ciasto będzie twardsze, dodatek oleju uczyni je zaś tłustym i trudnym do sklejenia.
Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto, powinno chwilę odpocząć przed wałkowaniem. Najlepiej dać mu 10-15 minut w ciepłym miejscu. Rozwałkowane ciasto trzeba wypełniać farszem i kleić od razu, żeby nie wyschło.
Efektowne falbanki na brzegach pierogów wcale nie są trudne do wykonania. Jak je zrobić je krok po kroku?
Ciasto nie może być za grube - jeśli będzie go za dużo, falbankę będzie trudno uformować.
Najprostszym sposobem na zrobienie ciekawego wzorku jest sklejenie brzegów... widelcem. Po wypełnieniu farszem, złożeniu pierożka i delikatnym sklejeniu, można docisnąć brzegi przy użyciu widelca. Powstaną wtedy ozdobne kreseczki.
Jeśli mamy dobre, plastyczne ciasto, możemy po prostu skleić brzegi, dociskając palcami. Powstaną wtedy charakterystyczne "płatki". Aby ułatwić sobie zadanie, można użyć składającej się foremki do pierogów, którą na pewno pamiętacie z kuchni mam i babć.
Wskazówka dla perfekcjonistów - jeśli nie lubicie postrzępionych brzegów, odkrójcie je obrotowym nożykiem. Jeśli użyjecie takiego z karbowanym ostrzem, zostawi także ładny wzorek na brzegach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.