Jak zawijać pierogi, żeby miały ładną falbankę? "Prawie 40 lat żyję i nie mogę tego opanować"

Niedawno zwróciła się do nas czytelniczka z pytaniem, jak lepić pierogi, by miały ładną falbankę. Pokażemy wam dzisiaj, co zrobić, żeby brzeżki były ładne i pierogi nie tylko smakowały, ale także pięknie wyglądały.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

O to, które pierogi są najlepsze, można spierać się godzinami. Ale poza smacznym nadzieniem i delikatnym ciastem liczy się także ich wygląd. Ładnie sklejone brzeżki pobudzają apetyt! Jedna z naszych czytelniczek poskarżyła się, że nigdy nie udało się jej ulepić ładnych brzegów. Prawie 40 lat żyję i nie mogę tego opanować - napisała nam. Dlatego podpowiemy dzisiaj, jak ładnie skleić pierogi.

Przygotowanie ciasta

Żeby ciasto dobrze się kleiło i łatwo było je formować, musimy je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim w składzie nie powinno znaleźć się nic poza trzema składnikami: mąką pszenną, ciepłą wodą i solą. Jajka sprawią, że ciasto będzie twardsze, dodatek oleju uczyni je zaś tłustym i trudnym do sklejenia.

Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto, powinno chwilę odpocząć przed wałkowaniem. Najlepiej dać mu 10-15 minut w ciepłym miejscu. Rozwałkowane ciasto trzeba wypełniać farszem i kleić od razu, żeby nie wyschło.

Jak zrobić brzeg-falbankę?

Efektowne falbanki na brzegach pierogów wcale nie są trudne do wykonania. Jak je zrobić je krok po kroku?

  • Na wykrojone z ciasta krążki nakładamy farsz - powinien wypełniać pieróg, ale nie może wylewać się po złożeniu ciasta na pół,
  • brzegi pierożga sklejamy, dociskając palcami,
  • zaginamy fragment brzegu ciasta (szerokości mniej więcej naszego palca) do środka,
  • zaginamy następny fragment, podobnej szerokości, w taki sposób, by zahaczyć o założony już kawałek,
  • zaginamy kolejne fragmenty brzegu, tworząc falbankę.

Ciasto nie może być za grube - jeśli będzie go za dużo, falbankę będzie trudno uformować.

Zobacz wideo Pierogi z jagodami - pyszny klasyk

Jak zrobić brzeg pieroga przy użyciu widelca?

Najprostszym sposobem na zrobienie ciekawego wzorku jest sklejenie brzegów... widelcem. Po wypełnieniu farszem, złożeniu pierożka i delikatnym sklejeniu, można docisnąć brzegi przy użyciu widelca. Powstaną wtedy ozdobne kreseczki.

Jak skleić szybko brzegi pieroga?

Jeśli mamy dobre, plastyczne ciasto, możemy po prostu skleić brzegi, dociskając palcami. Powstaną wtedy charakterystyczne "płatki". Aby ułatwić sobie zadanie, można użyć składającej się foremki do pierogów, którą na pewno pamiętacie z kuchni mam i babć.

Wskazówka dla perfekcjonistów - jeśli nie lubicie postrzępionych brzegów, odkrójcie je obrotowym nożykiem. Jeśli użyjecie takiego z karbowanym ostrzem, zostawi także ładny wzorek na brzegach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.