Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Połączenie soczystych jabłek, budyniu i kruchego ciasta - to może się udać. Takie ciasto będzie miało obłędny smak. Przygotuj odpowiednie składniki i zabaw się w cukiernika. Deser wyjdzie przepyszny, a jego smak sprawi, że się zakochasz. Oto szarlotka z budyniem. Przepis sprawi, że wyczarujecie nieziemskie ciasto. Uzbrójcie się w cierpliwość i dobry humor. Efekt jest wart pracy. To do dzieła!
Szarlotka z budyniem. Przepis na ciekawy deser. Wyczarujesz go z niewielu składników
Przygotuj:
- 2 szklanki mąki,
- kostkę zimnego masła,
- 1,2 kg jabłek,
- 7 łyżek cukru pudru,
- jajko,
- budyń waniliowy,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczkę cynamonu,
- cukier puder do posypania.
Szarlotka z budyniem. Przepis na owocowe ciasto. Cynamon podbije jego smak
- Mąkę umieść w dużej misce lub na stolnicy. Dodaj do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zacznij zagniatać ciasto. Dołóż jajko w trakcie wyrabiania. Masa powinna być jednolita i gładka.
- Ciasto podziel na dwie równe części i włóż do zamrażarki.
- Ugotuj budyń. Instrukcja podana jest z tyłu opakowania.
- Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Pamiętaj o tym, by wyciąć gniazda nasienne.Owoce gotuj pod przykryciem z łyżeczką cynamonu przez 10 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie przypaliły.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce zetrzyj połówkę ciasta i ją uklep. Bezpośrednio na nią nałóż jabłka i budyń. Zetrzyj drugą połowę surowego ciasta.
- Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Szarlotkę z budyniem posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.