Szarlotka z budyniem. Przepis na obłędne ciasto z jabłkami. Ten składnik wzbogaci jego smak

Jeśli szukasz wyjątkowego deseru, to świetnym wyborem będzie szarlotka z budyniem. Przepis na to ciasto wydaje się być nieco skomplikowany, ale efekt cię bardzo zaskoczy. Deser ten jest połączeniem jabłek z cynamonem, kruszonki i słodkiego budyniu.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Połączenie soczystych jabłek, budyniu i kruchego ciasta - to może się udać. Takie ciasto będzie miało obłędny smak. Przygotuj odpowiednie składniki i zabaw się w cukiernika. Deser wyjdzie przepyszny, a jego smak sprawi, że się zakochasz. Oto szarlotka z budyniem. Przepis sprawi, że wyczarujecie nieziemskie ciasto. Uzbrójcie się w cierpliwość i dobry humor. Efekt jest wart pracy. To do dzieła!

Sernik wiedeński - przepis iście królewskiSernik wiedeński - przepis na królewski deser. Wyjdzie idealnie puszysty

Szarlotka z budyniem. Przepis na ciekawy deser. Wyczarujesz go z niewielu składników

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki,
  • kostkę zimnego masła,
  • 1,2 kg jabłek,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • jajko,
  • budyń waniliowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Sernik z jogurtów greckichLekki jak chmurka sernik z jogurtów greckich. Wyjdzie idealnie kremowy

Szarlotka z budyniem. Przepis na owocowe ciasto. Cynamon podbije jego smak

  1. Mąkę umieść w dużej misce lub na stolnicy. Dodaj do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zacznij zagniatać ciasto. Dołóż jajko w trakcie wyrabiania. Masa powinna być jednolita i gładka.
  2. Ciasto podziel na dwie równe części i włóż do zamrażarki.
  3. Ugotuj budyń. Instrukcja podana jest z tyłu opakowania. 
  4. Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Pamiętaj o tym, by wyciąć gniazda nasienne.Owoce gotuj pod przykryciem z łyżeczką cynamonu przez 10 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie przypaliły.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce zetrzyj połówkę ciasta i ją uklep. Bezpośrednio na nią nałóż jabłka i budyń. Zetrzyj drugą połowę surowego ciasta. 
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  7. Szarlotkę z budyniem posyp cukrem pudrem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: