Tempura to danie należące do kuchni japońskiej, której w Polsce zyskało posłuch dzięki m.in. barom azjatyckim. Są to kawałki ryb lub warzyw, które przygotowuje się w cienkim, złocistym cieście. Danie to smaży się na głębokim tłuszczu; dzięki niemu staje się złociste i chrupiące. W tempurze można smażyć praktycznie wszystko to, na co nam przyjdzie ochota: chude mięsa, ryby, owoce morza, jak również warzywa. Aby to azjatyckie danie smakowało nam tak samo, jak w restauracji, musimy zwrócić uwagę na ciasto. Powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta naleśnikowego i być przygotowywane bardzo szybko, by nie dostało się do niego dużo pęcherzyków powietrza. Nie musimy natomiast przejmować się jego konsystencją, gdyż widoczne na nim grudki w trakcie smażenia znikną.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Potrzebne składniki:
Danie można jeść samodzielnie z ulubionym sosem, można też podawać je z ryżem i warzywami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.