Zaskakujące połączenie. Takiego sernika jeszcze nie jadłeś. Potrzebne będzie popularne warzywo

Lubicie ciasto marchewkowe, ale nie pogardzicie też dobrym serniczkiem? To ciasto jest dla was. Wilgotne ciasto z kremową masą serową to połączenie idealne. Sprawdźcie, jak zrobić sernik marchewkowy.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Planujecie już ciasta na Wielkanoc? Mamy dla was przepis na pyszne ciasto, które jest połączeniem dwóhc innych ciast: marchewkowego i sernika. Skoro można zrobić seromakowiec, to czemu nie marchewkosernik? Zapraszamy po przepis.

Sernik marchewkowy - przepis

Składniki:

Na ciasto marchewkowe:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2  szklanki tartej marchewki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli

Na masę serową:

  • 500 g serka śmietankowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Na polewę:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • posiekane orzechy do ozdobienia

Jak zrobić sernik marchewkowy?

Przygotowujemy ciasto marchewkowe: W miseczce łączymy mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól. Następnie wlewamy olej i dodajemy rozkłóconej jajka. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa. Wtedy wsypujemy startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Łączymy.

Przygotowujemy masę serową: serek śmietankowy, sól i cukier ucieramy na gładko. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jajka, a także mąkę pszenną i śmietanę. Po dodaniu każdego z tych składników miksujemy ciasto przez minutę.

Zobacz wideo Muffiny buraczane pieczone w wafelkach

Przygotowujemy ciasto: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wylewamy 2/3 surowego ciasta, wygładzamy szpatułką. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, wygładzamy i na nią wylewamy pozostałe ciasto marchewkowe. Na nim zaś rozsmarowujemy pozostałą porcję masy serowej. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na godzinę. Po upieczeniu studzimy przez godzinę, a potem chłodzimy kolejne 4 godziny w lodówce.

Przed podaniem przygotowujemy polewę: cukier puder, masło, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy miksujemy na gładko. Masę wylewamy na schłodzone ciasto, obsypujemy orzechami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: