Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Planujecie już ciasta na Wielkanoc? Mamy dla was przepis na pyszne ciasto, które jest połączeniem dwóhc innych ciast: marchewkowego i sernika. Skoro można zrobić seromakowiec, to czemu nie marchewkosernik? Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Na ciasto marchewkowe:
Na masę serową:
Na polewę:
Przygotowujemy ciasto marchewkowe: W miseczce łączymy mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól. Następnie wlewamy olej i dodajemy rozkłóconej jajka. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa. Wtedy wsypujemy startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Łączymy.
Przygotowujemy masę serową: serek śmietankowy, sól i cukier ucieramy na gładko. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jajka, a także mąkę pszenną i śmietanę. Po dodaniu każdego z tych składników miksujemy ciasto przez minutę.
Przygotowujemy ciasto: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wylewamy 2/3 surowego ciasta, wygładzamy szpatułką. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, wygładzamy i na nią wylewamy pozostałe ciasto marchewkowe. Na nim zaś rozsmarowujemy pozostałą porcję masy serowej. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na godzinę. Po upieczeniu studzimy przez godzinę, a potem chłodzimy kolejne 4 godziny w lodówce.
Przed podaniem przygotowujemy polewę: cukier puder, masło, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy miksujemy na gładko. Masę wylewamy na schłodzone ciasto, obsypujemy orzechami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.