Marynata do schabu na noc, wykonana na bazie musztardy oraz oliwy
Musztardowa marynata do schabu na noc to bardzo klasyczny wariant, który doskonale pasuje do pieczonego mięsa. Dzięki temu, że odstawiamy zamarynowany schab na całą noc do lodówki, możemy być przekonani o tym, że danie po upieczeniu będzie rozpływało się w ustach. Przejdźmy zatem do naszej receptury:
Chcąc przygotować marynatę, musimy przygotować:
- około 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- około 1,5 dużej łyżki musztardy
- 1-2 łyżki miodu
- około 2 ząbków czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Oliwę łączymy z miodem, musztardą oraz czosnkiem.
- Rozmaryn myjemy i drobno kroimy. Dokładamy musztardę, łączymy z innymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
- Mięso należy dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki.
Marynata do schabu pieczonego - przepis klasyczny
Marynata do schabu pieczonego w klasycznym wariancie jest najbardziej sprawdzonym rozwiązaniem. Dlatego też jeżeli nie lubimy eksperymentować lub nie jesteśmy pewni swoich kulinarnych umiejętności, możemy zastosować poniższy przepis:
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 mały czosnek
- oregano suszone, tymianek, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz - ilość wedle własnych upodobań
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Dolewamy olej, doprawiamy przyprawami.
- Całość należy wymieszać.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie należy natrzeć schab i odstawić tak przygotowane danie na całą noc do lodówki.
Zobacz wideo
Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]
Schab pieczony w czerwonym winie
Schab pieczony w winie to potrawa, która jest określana jako wykwintna. Wino wpłynie pozytywnie na miękkość mięsa. Możemy podawać go samodzielnie lub w połączeniu z puree ziemniaczanym. Przejdźmy do receptury:
Składniki potrzebne do wykonania dania to:
- około 3 szklanek czerwonego wina
- około 4 liści laurowych
- 1 czosnek
- 5 łyżek suszonego majeranku
- 2 małe łyżeczki brązowego cukru
- sól, pieprz
- około 1 kilogram dobrej jakości schabu
Wykonanie:
- Przygotowujemy czosnek. Należy go dokładnie obrać ze skórki i zgnieść za pomocą specjalnej praski.
- W drugim kroku przechodzimy do przypraw. Liście laurowe musimy wymieszać z majerankiem oraz cukrem.
- Mięso dokładnie umyć. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
- Dalej obtaczamy schab w przygotowanej mieszance ziół.
- Tak przygotowane mięso przekładamy do pojemnika i zalewamy je winem. Pozostawiamy na 8-10 godzin.
- Następnie przechodzimy do pieczenia. Proces ten powinien trwać co najmniej godzinę. Pamiętajmy o tym, aby mięso regularnie podlewać płynem, który powstanie podczas pieczenia.
Zobacz też: Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?