• Link został skopiowany

Pomysły na pasty do kanapek - proste przepisy dla każdego

Bajecznie prosta pasta jajeczna, aromatyczna pasta z makreli, a może pasta z tuńczykiem? Fani kanapek często siegają po rozmaite smarowidła, ponieważ jest to idealny zamiennik wędlin i serów. Przygotowanie pasty kanapkowej jest niezwykle proste, a smak już wielokrotnie pozytywnie zaskoczył najbardziej wymagających smakoszy.
Kanapki z pastami śniadaniowymi - prosty sposób na ciekawy posiłek
Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Przedstawiamy proste pomysły na szybkie w przygotowaniu pasty kanapkowe. Możemy użyć ich jako dodatek na kanapki, krakersów, warzyw pokrojonych w słupki albo wykorzystać jako nadzienie do faszerowanych jajek. Tak przygotowane pasty można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem lub grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: kiełkami, świeżym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Pasta z tuńczykiem i awokado

Pasta z tuńczykiem może być przygotowana na wiele sposobów. Przedstawiamy ekspresową recepturę, którą bez trudu można przygotować o poranku. Ta pasta jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 60 g tuńczyka
  • 4 łyżki serka naturalnego do smarowania
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Miękkie awokado obieramy, kroimy w cząstki, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy z razowym pieczywem. 

Zobacz wideo Zobacz więcej:

Pasta z buraczka i rzodkiewek

Nieoczywiste połączenie pieczonego buraka i chrupiącej rzodkiewki to prawdziwy hit. Słodki smak buraczka w zestawieniu z wyrazistym, nieco pikantnym smakiem rzodkiewki i aromatem świeżego koperku doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem na zakwasie.

Składniki:

  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 posiekane suszone pomidory
  • 1 mały burak, upieczony
  • 150 g serka naturalnego do smarowania/ twarożek śmietankowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewkę oraz buraka kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i suszone pomidory siekamy. Tak przygotowane składniki mieszamy z serem białym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym chlebem, nakładamy pastę i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki. 

Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem

Pora na połączenie klasyczne, które od lat króluje na wielu polskich stołach. Chodzi tu o połączenie wędzonej makreli oraz jajka na twardo. Nasza pasta z makreli nabiera wyrazistego smaku za sprawą dodatku ogórków konserwowych.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela - około 350 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • garść siekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Makrelę wędzoną dzielimy na dwie części i usuwamy ogon i głowę. Powoli odrywamy kawałki mięsa, by usunąć wszystkie ości, a oczyszczone kawałki ryby rozdrabniamy widelcem. 

Cztery jajka gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy drobno nożem.

Dwa ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Siekamy również cebulę oraz szczypiorek.

W małej misce umieszczamy: dwie łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i soli, jeśli uznamy, że potrawa jest mało słona. 

Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.  

Pasta smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, jednak warto przygotować ją na kilka godzin przed podaniem, po czym schłodzić w lodówce. 

Szukacie przepisu na pyszną pastę jajeczną? Zobacz też:
Pasta jajeczna. Przepis na królową śniadań w klasycznej wersji dla każdego

Więcej o: