Przedstawiamy proste pomysły na szybkie w przygotowaniu pasty kanapkowe. Możemy użyć ich jako dodatek na kanapki, krakersów, warzyw pokrojonych w słupki albo wykorzystać jako nadzienie do faszerowanych jajek. Tak przygotowane pasty można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem lub grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: kiełkami, świeżym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Pasta z tuńczykiem i awokado
Pasta z tuńczykiem może być przygotowana na wiele sposobów. Przedstawiamy ekspresową recepturę, którą bez trudu można przygotować o poranku. Ta pasta jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.
Składniki:
Przygotowanie:
Miękkie awokado obieramy, kroimy w cząstki, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy z razowym pieczywem.
Pasta z buraczka i rzodkiewek
Nieoczywiste połączenie pieczonego buraka i chrupiącej rzodkiewki to prawdziwy hit. Słodki smak buraczka w zestawieniu z wyrazistym, nieco pikantnym smakiem rzodkiewki i aromatem świeżego koperku doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem na zakwasie.
Składniki:
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oraz buraka kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i suszone pomidory siekamy. Tak przygotowane składniki mieszamy z serem białym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym chlebem, nakładamy pastę i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem
Pora na połączenie klasyczne, które od lat króluje na wielu polskich stołach. Chodzi tu o połączenie wędzonej makreli oraz jajka na twardo. Nasza pasta z makreli nabiera wyrazistego smaku za sprawą dodatku ogórków konserwowych.
Składniki:
Przygotowanie:
Makrelę wędzoną dzielimy na dwie części i usuwamy ogon i głowę. Powoli odrywamy kawałki mięsa, by usunąć wszystkie ości, a oczyszczone kawałki ryby rozdrabniamy widelcem.
Cztery jajka gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy drobno nożem.
Dwa ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Siekamy również cebulę oraz szczypiorek.
W małej misce umieszczamy: dwie łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i soli, jeśli uznamy, że potrawa jest mało słona.
Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.
Pasta smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, jednak warto przygotować ją na kilka godzin przed podaniem, po czym schłodzić w lodówce.
Szukacie przepisu na pyszną pastę jajeczną? Zobacz też:
Pasta jajeczna. Przepis na królową śniadań w klasycznej wersji dla każdego