Kluczowym składnikiem budyniu domowego są żółtka. Nadają one delikatności oraz sprawiają, że ma bardzo kremową i aksamitną konsystencję. Budyń domowy możemy łączyć z masłem i wtedy uzyskamy pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków oraz jako dodatek do ciast, np. karpatki. Jak zrobić domowy budyń? Poznaj przepis na tradycyjny domowy deser. To pyszny i bardzo prosty do zrobienia budyń waniliowy, który ugotujesz w kilka minut.
Ważne! Najlepszy będzie wybór mleka pełnotłustego, ale możemy także sięgnąć po mleko odtłuszczone, a nawet napój sojowy, migdałowy czy kokosowy. Budyń z tego przepisu jest bezglutenowy, zatem bez obaw możemy przygotować go również dla chorych na celiakię.
Domowy budyń - przepis
Składniki:
Wykonanie:
1. Na początek jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
2. Oddziel żółtka od białek. Do rondelka z trzema żółtkami dodaj łyżeczkę dobrej jakości masła. Wsyp cztery płaskie łyżki cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli nie posiadasz cukru z prawdziwą wanilią możesz dodać cztery płaskie łyżki zwykłego cukru i odrobinę esencji lub aromatu waniliowego. Ewentualnie trzy płaskie łyżki cukru i jedną płaską łyżkę cukru wanilinowego z torebki.
3. Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, czyli 250 ml. Całość podgrzewaj chwilę na małym ogniu, jednocześnie mieszając dokładnie wszystkie składniki. W tym celu użyj kuchennej trzepaczki. Dzięki niej uzyskamy idealnie gładką konsystencję. Nie wolno nam zagotować mleka.
4. W mniejszym naczyniu wymieszaj dokładnie 30 gramów skrobi ziemniaczanej z drugą szklanką mleka.
5. Gdy mleko w rondelku zacznie się delikatnie gotować możesz wlewać mleko ze skrobią. Wlewaj powoli, aby składniki dokładnie się połączyły mieszając trzepaczką.
6. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Budyń nie powinien mieć grudek.
7. Taki domowy budyń przelej do przygotowanych pucharków lub miseczek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 600 ml budyniu. Deser możesz udekorować owocami, słodkim syropem lub domowym dżemem albo zostawić bez dodatków. Taki też jest pyszny.
Rada: Jeśli chcesz zjeść budyń później, a nasze dzieci lub sami nie lubimy kożucha, to koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą.
Zobacz też: Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta