Przepis na domowy budyń - pyszny deser z czasów dzieciństwa. Jak zrobić budyń?

Przepis na domowy budyń to jedna z pyszniejszych i prostszych receptur, które szybko przygotujemy w domu. Kremowy, delikatny, a przede wszystkim zdrowy. Chociaż popularność zyskał budyń w proszku, to warto poświęcić chwilę i przypomnieć sobie smak domowego budyniu. Jak zrobić domowy budyń? Prezentujemy przepis krok po kroku.

Aksamitny domowy budyń: przepis banalnie prosty

Kluczowym składnikiem budyniu domowego są żółtka. Nadają one delikatności oraz sprawiają, że ma bardzo kremową i aksamitną konsystencję. Budyń domowy możemy łączyć z masłem i wtedy uzyskamy pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków oraz jako dodatek do ciast, np. karpatki. Jak zrobić domowy budyń? Poznaj przepis na tradycyjny domowy deser. To pyszny i bardzo prosty do zrobienia budyń waniliowy, który ugotujesz w kilka minut. 

Ważne! Najlepszy będzie wybór mleka pełnotłustego, ale możemy także sięgnąć po mleko odtłuszczone, a nawet napój sojowy, migdałowy czy kokosowy. Budyń z tego przepisu jest bezglutenowy, zatem bez obaw możemy przygotować go również dla chorych na celiakię.

Domowy budyń - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - 30 g
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

1. Na początek jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. 

2. Oddziel żółtka od białek. Do rondelka z trzema żółtkami dodaj łyżeczkę dobrej jakości masła. Wsyp cztery płaskie łyżki cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli nie posiadasz cukru z prawdziwą wanilią możesz dodać cztery płaskie łyżki zwykłego cukru i odrobinę esencji lub aromatu waniliowego. Ewentualnie trzy płaskie łyżki cukru i jedną płaską łyżkę cukru wanilinowego z torebki.

3. Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, czyli 250 ml. Całość podgrzewaj chwilę na małym ogniu, jednocześnie mieszając dokładnie wszystkie składniki. W tym celu użyj kuchennej trzepaczki. Dzięki niej uzyskamy idealnie gładką konsystencję. Nie wolno nam zagotować mleka. 

4. W mniejszym naczyniu wymieszaj dokładnie 30 gramów skrobi ziemniaczanej z drugą szklanką mleka. 

Zobacz wideo Doskonały przepis:

5. Gdy mleko w rondelku zacznie się delikatnie gotować możesz wlewać mleko ze skrobią. Wlewaj powoli, aby składniki dokładnie się połączyły mieszając trzepaczką.

6. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Budyń nie powinien mieć grudek. 

7. Taki domowy budyń przelej do przygotowanych pucharków lub miseczek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 600 ml budyniu. Deser możesz udekorować owocami, słodkim syropem lub domowym dżemem albo zostawić bez dodatków. Taki też jest pyszny. 

Rada: Jeśli chcesz zjeść budyń później, a nasze dzieci lub sami nie lubimy kożucha, to koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą.

Zobacz też: Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.