Sałatka do grilla - banalne przepisy na majówkę, które przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku

Sałatka do grilla to ważny dodatek, który dopełni każde danie. Jaka sałatka pasuje do ryby, a co podać do karkówki? Sprawdź lekką oraz sycącą wersję. Poniżej znajdziesz szybkie przepisy, które można przygotować w kilka chwil.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jaka sałatka do grilla? Przepisy na pyszne sałatki

Bez względu na fakt, czy planujemy kameralne spotkanie, czy dużą majówkową fetę sałatka na grilla zdecydowanie powinna pojawić się na stole. Wśród zaproszonych gości z pewnością znajdą się typowi mięsożercy oraz osoby, które wolą lżejsze smaki. Jaka jest najlepsza sałatka do grilla? Przepisy na nią są prostsze, niż myślisz! W artykule postaramy się odpowiedzieć na następujące pytania:

  • Jaka sałatka do łososia z grilla?
  • Jaka sałatka do pstrąga z grilla?
  • Jaka sałatka do karkówki z grilla?
  • Jaka sałatka do kiełbasy z grilla?

Ser z grilla - Camembert. Zdjęcie ilustracyjneSer z grilla - halloumi i camembert. Proste przepisy na majówkę. Nie mają sobie równych

Jaka sałatka do grilla? Przepis na szybką sałatkę 

Jaka sałatka do grilla sprawdzi się najlepiej? Oczywiście szybka sałatka na grilla! Sprawdź jak dobrać do niej składniki. Podpowiadamy idealne zestawienia dla różnych grillowanych produktów, tak aby jak najlepiej przygotować się na zbliżający się wielkimi krokami sezon grillowy 

Zobacz też: Grill jednorazowy: gdzie kupić, jak działa i jak go rozpalić?

Jaka sałatka do ryby z grilla? Kilka zasad doboru składników

Jaka sałatka do grilla pasuje do ryby? Zdecydowanie powinny być to same warzywa, sałatka do ryby z mięsem lub nawet z tuńczykiem sprawi, że na talerzu pojawi się zbyt wiele intensywnych smaków. Najbezpieczniejszym wyborem będzie sałatka grecka - tu znajdziesz przepis.  

Jaka sałatka do łososia z grilla - najlepszy przepis  

Łosoś to ryba idealna na grilla, ma bardzo mało ości i można go przygotować błyskawicznie, wystarczy odrobina masła i kilka przypraw. Jaka sałatka do łososia z grilla będzie najlepsza? Ten delikatny smak wymaga też delikatnych dodatków, z pewnością sprawdzi się sałata lodowa, ogórek, szczypiorek, a nawet kiełki. Przedstawiamy przepis na sałatkę, która będzie dobrze komponować się z grillowanym łososiem.

Lista składników 

  • sałata lodowa - 1 sztuka 
  • pomidory- 3 sztuki 
  • szczypiorek 
  • czarne i zielone oliwki 
  • cebula - 1 sztuka 
  • ser mozzarella - 1 opakowanie mini kulek 
  • ogórek - 1 sztuka 
  • sól, pieprz

Składniki na sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka octu i 3 łyżki wody wcześniej przegotowanej. 

  • Sałatę umyj i porwij na kawałki. 
  • Resztę składników pokrój w kawałki dowolnej wielkości. 
  • Całość przełóż na talerz i polej wcześniej przygotowanym sosem (wystarczy zmieszać razem wszystkie składniki). 
  • Dopraw sałatkę solą i pieprzem

Jaka sałatka do pstrąga z grilla - co wybrać? 

Pstrąg z grilla to równie ciekawa opcja co łosoś, sałatkę można przygotować zgodnie z powyższym przepisem lub wybrać bardziej sycącą wersję na bazie ziemniaka, która sprawdzi się też do karkówki, czy kiełbasy. Więcej na ten temat w dalszej części artykułu. 

Karkówka z grillaKarkówka na grilla. Jak przygotować? Sekret to odpowiedni zestaw przypraw

Jaka sałatka do karkówki lub kiełbasy z grilla - sałatka ziemniaczana 

Zastanawiasz się, jaka sałatka do kiełbasy lub karkówki z grilla sprawdzi się najlepiej? Mamy sprawdzony i banalnie prosty przepis na bazie ziemniaków, który przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku.  

Lista składników:

  • ziemniaki - 1 kg
  • rzodkiewka - 2 pęczki 
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk 
  • koper - 1 pęczek 
  • szczypiorek - 1 pęczek 
  • jogurt naturalny - 180 ml 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • przyprawy: sól i pieprz 

Przepis krok po kroku na pyszną sałatkę do grilla:

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie należy je ostudzić i obrać ze skórki. 
  • Ziemniaki kroimy w małą kostkę. 
  • Koper i szczypiorek siekamy, rzodkiewkę i ogórek kroimy w małe kawałki. 
  • Pokrojone warzywa przekładamy do miski, w oddzielnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem oraz czosnek starty na tarce. 
  • Mieszamy składniki, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na godzinę. 

Zobacz też: Co na ognisko? Sprawdź propozycje dla wegetarian i tradycyjne

Więcej o: